ΚΟΣΜΟΣ

Φιντέλ Κάστρο: Ο Ντ. Μαραντόνα αποχαιρετά τον «δεύτερο πατέρα» του

Φιντέλ Κάστρο: Ο Ντ. Μαραντόνα αποχαιρετά τον «δεύτερο πατέρα» του
REUTERS/Antonio Bronic

Τον «δεύτερο πατέρα» του Φιντέλ Κάστρο, που απεβίωσε το βράδυ της Παρασκευής, αποχαιρέτησε ο θρύλος του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Μαραντόνα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η είδηση του θανάτου τον χτύπησε κατάστηθα σαν μπάλα του τένις, που σέρβιρε ο αργεντινός τενίστας, Χουάν Μαρτίν ντελ Πότρο.

Η τενιστική παρομοίωση δεν έγινε τυχαία καθώς ο «Ντιεγκίτο» έλαβε τα τραγικά - για αυτόν νέα - ενώ παρακολουθούσε τον τελικό του Davis Cup στο Ζάγκρεπ.

«Άρχισα να κλαίω ανεξέλεγκτα», είπε ο Μαραντόνα στο περιθώριο του τουρνουά. «Μετά (τον θάνατο) του πατέρα μου, αυτή είναι η μεγαλύτερη θλίψη που έχω βιώσει».

Η πρώτη συνάντηση των δύο αντρών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έγινε το 1987, όταν ο Μαραντόνα συνέβαλε ώστε η εθνική ομάδα της Αργεντινής να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, τέσσερα χρόνια πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, που θα σηματοδοτούσε μια περίοδο ακόμη μεγαλύτερων οικονομικών δυσχερειών για την Κούβα.

«Μου άνοιξε τις πόρτες της Κούβας όταν οι κλινικές στην Αργεντινή μου τις έκλειναν κατάμουτρα διότι δεν ήθελαν να κατηγορηθούν για τον θάνατο του Μαραντόνα», είπε ο πρώην άσος περιγράφοντας την περίοδο που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω της χρήση ναρκωτικών.

Εκείνη την περίοδο ο ηγέτης της Κούβας τηλεφωνούσε κάθε μέρα νωρίς το πρωί στον Μαραντόνα για να συζητήσουν για ποδόσφαιρο και πολιτική. Ο Φιντέλ Κάστρο δεν έπαψε ποτέ να τον ενθαρρύνει να αναρρώσει πλήρως, συνέχισε ο παλαίμαχος άσος των γηπέδων.

«Μου έλεγε πως μπορούσα να τα καταφέρω. Και τα κατάφερα. Κι είμαι εδώ. Και μιλάω γι' αυτόν», είπε ο Μαραντόνα με τρεμάμενη φωνή και συνέχισε: «Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που θυμάμαι από εκείνον».

Πέρσι με τις φήμες για θάνατο του Κάστρο, ο Μαραντόνα έδειξε ένα γράμμα που έλαβε από τον «Κομαντάντε» για να κλείσει τα στόματα. Αυτή τη φορά οι φήμες όμως είναι αληθινές και ο πρώην άσος θα ταξιδέψει στην Αβάνα για να αποχαιρετήσει τον παλιό του φίλο.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είναι ένας από τους πολλούς που αποχαιρέτησαν με μηνύματά τους τον εμβληματικό ηγέτη της Κούβας που «έφυγε» σε ηλικία 90 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ