ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Παράθυρο» Μανουέλ Βαλς για υποψηφιότητα για την προεδρία

Γαλλία: «Παράθυρο» Μανουέλ Βαλς για υποψηφιότητα για την προεδρία
REUTERS/Jacky Naegelen

Με τις εκλογές του 2017 στη Γαλλία να πλησιάζουν, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή σαρωτική ήττα του Σοσιαλιστικού κόμματος και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την προεδρία της χώρας.Γαλλία: «Παράθυρο» Βαλς για υποψηφιότητα για την προεδρίαΓαλλία: «Παράθυρο» Βαλς για υποψηφιότητα για την προεδρία

«Πρέπει να σας το υπενθυμίσω - μπορεί να εκμηδενιστούμε το απόγευμα (μετά τη διεξαγωγή) του πρώτου γύρου», τόνισε ο Βαλς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

«Η αριστερά μπορεί να εξολοθρευτεί» στις εκλογές του 2017, έκρινε.

«Θα πάρω την απόφασή μου βάσει αυτού που θα μου υπαγορεύσει η συνείδησή μου», είπε ερωτηθείς αν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία απέναντι στον Φρανσουά Όλάντ. «Ό,τι κι αν γίνει, αυτό που θα επηρεάσει την απόφασή μου είναι το συμφέρον της χώρας», τόνισε.

Πληροφορίες από το γαλλικά μέσα έκαναν λόγο για υποψηφιότητα του Βαλς σε περίπτωση που ο σημερινός πρόεδρος Ολάντ αποσυρόταν από την κούρσα.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας Κλοντ Μπαρτολόν, ζήτησε τόσο ο Ολάντ όσο και Βαλς να θέσουν συμμετοχή στην εσωκομματική διαδικασία που θα γίνει τον Ιανουάριο για να αναδειχθεί ο εκλεκτός του κόμματος.

Η πρόταση του Μπαρτολόν έρχεται τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα των σοσιαλιστών από τους υποψήφιους της κεντροδεξιάς ή την πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) στις εκλογές του προσεχούς Απριλίου και Μαΐου.

Ο επικρατέστερος για το κόμμα των ρεπουμπλικάνων (LR), που αναμένεται σήμερα, Κυριακή να αναδείξουν τον υποψήφιο τους, θεωρείται αυτή την ώρα ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ