ΚΟΣΜΟΣ

Ο «σκοτεινός» μύθος πίσω από ένα πανέμορφο κάστρο στην Ιρλανδία

Ο «σκοτεινός» μύθος πίσω από ένα πανέμορφο κάστρο στην Ιρλανδία
Wikipedia

Τα μυστικά πίσω από ένα κάστρο και μια λίμνη με «σκοτεινό» παρελθόν που βρίσκονται στην Ιρλανδία προσπαθεί να αποκαλύψει ταξιδιωτική εκπομπή. Ο φωτογράφος Max Muench αποτυπώνει με τον φακό του τις πιο μυστικιστικές εικόνες του κάστρου McDermott, μέρους του πάρκου Lough Key στο County Roscommon της Ιρλανδίας.

Το κάστρο στέκει σε ένα μικροσκοπικό νησί, που κάποτε λεγόταν «Ο βράχος» και πρωτοαναφέρθηκε στα κείμενα των «Ιστοριών της Λίμνης Cé» το 1184, όταν έπιασε φωτιά από ένα κεραυνό.

Εκείνη την εποχή η περιοχή άκουγε στο όνομα Moylurg και ήταν σπίτι της οικογένειας των McDermott. Μέχρι τον 17ο αιώνα η ιδιοκτησία του νησιού πέρασε στα χέρια της βασιλικής οικογένειας, που είχε αποκτήσει εδάφη τεραστίων εκτάσεων. Η οικογένεια μετονόμασε την περιοχή σε Rockingham και έχτισε ένα νέο κάστρο στην περιοχή που έστεκε το αρχικό. Το νέο οίκημα χρησιμοποιούνταν ως εξοχικό όμως έπεσε εκ νέου θύμα φωτιάς, λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Castle Island in Lough Key Forest Park

(Wikipedia)

Όσα απέμειναν από το κάστρο σύμφωνα με το BBC Travel, δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον κομμάτι όσων μπορεί να δει κάποιος στο πάρκο. Η λίμνη – που τώρα λέγεται Lough Key – έχει σκοτεινό παρελθόν. Μύθος θέλει το όνομα της να βγαίνει από τον ιεροκήρυκα Cé (προφέρεται Κάι), που είναι γνωστός και ως ο Ιεροκήρυκας της Ασημένιας Χήρας και ο βασιλιάς των μυθικών πλασμάτων που πρωτοέζησαν στην Ιρλανδία. Ο Cé σύμφωνα με την ιστορία πνίγηκε όταν τα νερά της λίμνης πετάχτηκαν από την Γη. Αυτό είναι ένα ακόμη κομμάτι ιστορίας που ταιριάζει στον μυθικό και μυστήριο χαρακτήρα της λίμνης και του κάστρου.

Σήμερα βέβαια δεν υπάρχει κανένα δείγμα μυστικισμού. Το 800 εκταρίων πάρκο καλύπτεται από εκπληκτικά δέντρα, έχει κήπο για σκύλους, ένα σπίτι από πάγο και πυκνά δάση για τους επισκέπτες. Περιλαμβάνοντας περισσότερα από 30 νησιά, το πάρκο έχει γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς ατραξιόν της Ιρλανδίας, με σειρά πραγμάτων να δεις και να κάνεις καθόλη την διάρκεια του χρόνου που είναι ανοιχτό για το κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ