ΚΟΣΜΟΣ

Τα παιδιά στη Συρία βρήκαν παιχνίδι και ξεγνοιασιά σε υπόγειο τούνελ

Τα παιδιά στη Συρία βρήκαν παιχνίδι και ξεγνοιασιά σε υπόγειο τούνελ
UNICEF

«Η μαμά μου δεν με αφήνει να παίξω στον δρόμο με τα παιδιά των γειτόνων, όμως όταν έμαθε πως αυτό το μέρος είναι υπόγειο, με άφησε να έρθω». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο 10χρονος Abdulaziz τη νέα πραγματικότητα των παιδιών στην Συρία, που πλέον παίζουν σε υπόγειο τούνελ.

Παίζει με τους φίλους του στα τούνελ για να γλιτώσει από τους «ανελέητους» βομβαρδισμούς της Συριακής κυβέρνησης και των ανταρτών.

«Η χώρα των παιδιών», όπως λέγεται, μένει κρυμμένη σε περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες. Ο πατέρας του Abdulaziz σκοτώθηκε στον μαινόμενο πόλεμο, αλλά ο μικρός, ένας από τους πιο νεαρούς κατοίκους της περιοχής, προσπαθεί να συνεχίσει την ζωή του.

Φτιάχτηκε από εθελοντές, μετά από ιδέα πρώην φοιτητή αρχιτεκτονικής, για να επιτρέπει στους γονείς και τα παιδιά να χαρούν στιγμές ξεγνοιασιάς.

syria

(UNICEF)

«Οι φίλοι μου και εγώ ερχόμαστε εδώ γιατί είναι σαν θεματικό πάρκο που παραμένει ακόμη ανοιχτό. (...) Αυτό που πηγαίναμε δέχθηκε επίθεση και έκλεισε», είπε ένα κοριτσάκι σε εργαζομένους της UNICEF.

Η 7χρονη Massa, ταξιδεύει από διπλανή πόλη για να μπορεί να παίξει. «Δεν φοβόμουν τους βομβαρδισμούς γιατί ο μπαμπάς μου μου είπε ότι είμαστε στο υπόγειο», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περισσότερα από 200 παιδιά επισκέπτονται την αυτοσχέδια παιδική χαρά, ενώ σε άλλη υπό πολιορκία περιοχή, υπόγειο σχολείο επιτρέπει στα παιδιά να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

«Θέλαμε να αποσυνδέσουμε το τούνελ από τις μνήμες επιθέσεων, φόβου και τρόμου και να το κάνουμε ένα ευχάριστο μέρος που προσελκύει παιδιά», είπε ο Yaseen, σχεδιαστής του τούνελ.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών η επιδείνωση της βίας του πολέμου κοστίζει όλο και περισσότερες ζώων παιδιών.

Σχεδόν 500.00 παιδιά υπολογίζεται πως ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, σχεδόν αποκομμένα από ανθρωπιστική βοήθεια, μερικά για περισσότερα από δύο χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ