ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλικό δημοψήφισμα: Επικράτηση του «όχι» σημαίνει Rentziexit

Ιταλικό δημοψήφισμα: Επικράτηση του «όχι» σημαίνει Rentziexit
REUTERS/Alessandro Bianchi

Όταν οι πέντε ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στο Βερολίνο με τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να τον αποχαιρετήσουν, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι τους ενημέρωσε για την πιθανότητα να χάσει ο ίδιος την εξουσία πριν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα φεύγει από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Ο Ρέντσι όμως έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί αν δεν κερδίσει το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Δεν έχω καμία επιθυμία να περιφέρομαι εάν χάσω» είπε ο Ματέο Ρέντσι στους ευρωπαίους ηγέτες και στον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ήταν στην κρίσιμη συνάντηση της 18ης Νοεμβρίου.

123

(Πηγή: REUTERS/ KEVIN LAMARQUE)

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ρέντσι θα χάσει. Η ήττα του Ιταλού Πρωθυπουργού θα είναι το τρίτο «χτύπημα» των ψηφοφόρων μετά την απόφαση των Βρετανών για Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ασκείται έντονη πίεση στον Ρέντσι να πάρει πίσω την «απειλή» του και να συμφωνήσει να παραμείνει στην εξουσία και να διαχειριστεί το «Όχι» του ιταλικού λαού. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την απειλή μιας τραπεζικής κρίσης στην Ιταλία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε κατ’ ιδίαν, τον Οκτώβριο, στον Ματέο Ρέντσι «να παραμείνει, τουλάχιστον για λίγο, ότι και να γίνει». Επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη είπαν στο Reuters ότι φοβούνται για τα χειρότερα αν ο πρωθυπουργός εγκαταλείψει τη θέση του.

2016 11 18T102922Z 671156080 LR1ECBI0T4N3E RTRMADP 3 OBAMA GERMANY

(Πηγή:REUTERS/Kay Nietfeld/POOL)

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Ρέντσι πρέπει να παραμείνει» τόνισε ο υπουργός Βιομηχανίας, Carlo Calenda, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Παρασκευή και πρόσθεσε:

«Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε... είναι ποιο είναι το καλό για τη χώρα».

Από την πλευρά τους, τρεις κεντροαριστεροί πολιτικοί, οι οποίοι συνομιλούν τακτικά με τον Ρέντσι, είπαν στο Reuters ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα κρατήσει το λόγο του και ότι θα παραιτηθεί αμέσως αν ηττηθεί καθώς ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει ανεπανόρθωτα την πολιτική του εικόνα.

Ο Ιταλός πρόεδρος θα μπορούσε να απευθύνει έκκληση στον Ρέντσι να παραμείνει στη θέση του ως αίσθημα ευθύνης και να επιδιώξει να λάβει νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» από το κοινοβούλιο. Η απάντησή του θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το μέγεθος της ήττας. «Είναι πιθανό να εγκαταλείψει την πολιτική αν υποστεί μεγάλη ήττα» είπε στο Reuters ένας από τους συμβούλους του 41χρονου πρωθυπουργού.

«Είναι νέος και παρορμητικός. Αν το αποτέλεσμα είναι πολύ τραγικό μπορεί να αποφασίσει να παραιτηθεί αμέσως και να ασχοληθεί με κάτι άλλο, εκτός από την πολιτική» είπε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δημοσκοπήσεις δεν δημοσιεύονται δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αλλά οι τελευταίες 40 που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από τις 18 Νοεμβρίου έδιναν προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων στο «Όχι».

Πηγή του Δημοκρατικού Κόμματος ανέφερε την Παρασκευή ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα έχει κλείσει στις 5 μονάδες και ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστοι, γεγονός που δεν αποκλείει τη νίκη του «Ναι».

Αρχικά το σχέδιο υποστηριζόταν από το 70% των Ιταλών αλλά όταν ο υπεραισιόδοξος Ρέντσι είπε στο τέλος του 2015 ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετέτρεψαν το δημοψήφισμα σε μία de facto ψηφοφορία για τα 2,5 χρόνια παραμονής του στην εξουσία.

Αλλά το ρεκόρ του είναι αμφίσημο. Παρά τις αρκετές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, η Ιταλία καταγράφει την Τρίτη χαμηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανεργία έχει «κολλήσει» πάνω από το 11% και οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι.

Μία νέα απώλεια θα καταδείξει την οργή των ψηφοφόρων απέναντι στην Ευρώπη, ενόψει μάλιστα των εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία. Από την παραίτηση του Ρέντσι θα μπορούσε να επωφεληθεί ο Μπέπε Γκρίλο, ο επικεφαλής του Κινήματος των πέντε Αστέρων, ο οποίος θέλει την έξοδο της χώρας από το ευρώ και κέρδισε το ¼ των ψήφων στις τελευταίες εκλογές στην Ιταλία, το 2013.

Ο Ρέντσι κατάλαβε ότι το να προσωποποιήσει το δημοψήφισμα ήταν ένα λάθος και τον Αύγουστο άλλαξε πλεύση, αρνούμενος να συζητήσει για το μέλλον του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά με τις δημοσκοπήσεις να μην δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός επανήλθε.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σε πολιτικά παιχνίδια. Ή θα αλλάξουμε ή δεν θα έχουμε κανένα ρόλο» είπε αυτόν τον μήνα, μία γραμμή που επαναλαμβάνει τακτικά κατά τη διάρκεια των εμφανίσεών του πριν από την 4η Δεκεμβρίου.

r1

(Πηγή:REUTERS/Stefano Rellandini)

Αν ο Ματέο Ρέντσι παραιτηθεί δεν είναι σαφές τι θα γίνει στην Ιταλία την επόμενη μέρα. Μία απλή απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Ο πρόεδρος Sergio Mattarella θα μπορούσε να ζητήσει από τον Ρέντσι να επιβλέπει τις μεταρρυθμίσεις ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, όμως συνεργάτες του ιταλού πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

«Ο Ρέντσι δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός ‘αυτοκινήτου ασφαλείας’», είπε ο βουλευτής Matteo Richetti στο Reuters.

Αν ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει στη θέση του οι επικρατέστεροι διάδοχοί του είναι ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν ή ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Ο Παντοάν, πρώην υπάλληλος στο ΔΝΤ, θεωρείται ένας άνθρωπος φιλικός προς τις αγορές, σε μία εποχή ταραγμένη για την Ιταλία.

Τόσο ο Παντοάν όσο και ο Γκράσο πάντως, θα χρειαστούν την «ευλογία» του Ρέντσι για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

«Όλοι όσοι ζητούν να επικρατήσει το ‘Όχι’ θα πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για εκλογές. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί. Θα επικρατήσει το χάος και θα περιμένουν από εμάς να φτιάξουμε την κατάσταση» είπε ο Richetti.

r2

(Πηγή:REUTERS/Alessandro Bianchi)

Διαβάστε επίσης:

Οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ