ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνέχιση της κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τουρκία: Συνέχιση της κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, θα συνεχιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε την Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να παραταθεί και πέραν του ενός έτους.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία κήρυξε ο Ερτνογάν λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα, είχε αρχικά επιβληθεί για τρεις μήνες και στη συνέχεια παρατάθηκε για άλλους τρεις. Χιλιάδες στρατιωτικοί, αξιωματούχοι και στελέχη της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν ή απολύθηκαν στις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν.

Κυπριακό

Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Κουρτουλμούς δήλωσε ότι δεν υπάρχει ελπίδα για λύση εντός του έτους. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο νέο έτος, είπε και προσέθεσε ότι σημασία για την Τουρκία έχει η εκ περιτροπής προεδρία, η ισότητα των δύο πλευρών στη διοίκηση και η διαφύλαξη του καθεστώτος εγγυητριών.

Συμφωνία για το προσφυγικό

Για την υλοποίηση της συμφωνίας που έχει συνάψει η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, ο Κουρτουλμούς δήλωσε: «Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι με την ΕΕ και όχι με την Ελλάδα. Η Τουρκία την τηρεί καθ' όλα. Οι αριθμοί ροών που είναι μηδενικοί, το αποδεικνύουν. Περιμένουμε από την ΕΕ να υλοποιήσει το σκέλος που της αναλογεί. Δηλαδή την άρση της θεώρησης βίζας για τους Τουρκους πολίτες και την αποδέσμευση των κονδυλίων 3 δισ. που έχει υποσχεθεί».

Συρία

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως το αεροσκάφος που επιτέθηκε σε Τούρκους στρατιώτες κοντά στην πόλη αλ-Μπαμπ στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, δεν ανήκε στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε στην Τουρκία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι για την αεροπορική επιδρομή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις Τούρκοι στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι δέκα, «θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα».

Ο τουρκικός στρατός έχει ανακοινώσει πως η επιδρομή φέρεται να πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης. Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους Τούρκων από συριακές δυνάμεις αφότου η Άγκυρα εισέβαλε στο συριακό έδαφος τον Αύγουστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ