ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: 21 κανονιοβολισμοί στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο

Κούβα: 21 κανονιοβολισμοί στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο
REUTERS / ALEXANDRE MENEGHINI

Η πρώτη τελετή στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Αβάνα, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί και περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να περάσουν μπροστά από τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του «πατέρα της κουβανικής επανάστασης».

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η έναρξη δόθηκε με 21 κανονιοβολισμούς από το φρούριο που δεσπόζει στον κόλπο της Αβάνας. Οι τελετές, που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα, θα κορυφωθούν με την κηδεία του κομαντάντε, την Κυριακή.

Οι Αρχές αναμένουν ότι χιλιάδες άνθρωποι θα κατακλύσουν την Πλατεία της Επανάστασης, μια έκταση 72.000 τετραγωνικών μέτρων που συχνά αντηχούσε από τη βροντερή φωνή του Φιντέλ Κάστρο, στις πολύωρες ομιλίες που συνήθιζε να εκφωνεί.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με αυτό που περίμεναν πολλοί, η τεφροδόχος που περιέχει τη στάχτη του πρώην προέδρου, δεν εκτίθεται για προσκύνημα.

Μετά τη διήμερη τελετή στην πρωτεύουσα, η τέφρα του Κάστρο θα μεταφερθεί στο Σαντιάγο ντε Κούβα, την πόλη απ' όπου ξεκίνησε την επανάσταση, το 1959. Η πομπή θα διασχίσει τις 13 από τις 15 επαρχίες της χώρας και εκτιμάται ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα κινητοποιηθούν για να τον αποχαιρετήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ