ΚΟΣΜΟΣ

Νησί στον Ειρηνικό τροφοδοτείται με περισσότερα από 5.000 φωτοβολταϊκά

Νησί στον Ειρηνικό τροφοδοτείται με περισσότερα από 5.000 φωτοβολταϊκά
Jungle Herbs & Spices/Facebook

Απομακρυσμένο νησί του Νότιου Ειρηνικού κατάφερε να μηδενίσει τις ανάγκες της σε παραδοσιακές πηγές ενέργειας και πλέον χρησιμοποιεί μόνο την ηλιακή.

Το νησί Ta’u, μέρος της Αμερικανικής Σαμόα, χρησιμοποιεί πλέον περισσότερα από 5.000 φωτοτοβολταϊκά και εξήντα τροφοδοτικά με μπαταρία για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλων των κατοίκων του.

Πριν την επιλογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το νησί, σπίτι περισσοτέρων από 600 κατοίκων που βρίσκεται 4.000 μίλια μακριά από την δυτική ακτή των ΗΠΑ, χρειαζόταν περί τα 3.800 λίτρα ντίζελ για να επιβιώσει.

O διευθυντής θεμάτων ενεργείας, Utu Abe Malae, τόνισε πως δεν ήταν εύκολη η μετάβαση, όμως αποτελεί το μέλλον για όλα τα νησιά της περιοχής.

Πλέον το νησί είναι απολύτως αυτόνομο και δεν απαιτεί καμία εξωτερική βοήθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών της.

«Η μεταφορά του ντίζελ ήταν μια μακρά και επικίνδυνη για το περιβάλλον διαδικασία, και κακή χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων».

«Θέλουμε όλοι πολίτες της Αμερικάνικης Σαμόα να τροφοδοτούνται από τα φωτοβολταϊκά μέχρι 2040 – αλλά το Ta’u ήταν το πρώτο τέστ», είπε ο Malae.

Η κατασκευή ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και καθυστέρησε λόγω τεχνικών προβλημάτων και του κακού καιρού.

«Τα πλοία που πήγαιναν προς το νησί χάλαγαν συχνά, γι’ αυτό τον λόγο χρησιμοποιήσαμε βάρκες ψαράδων για να μεταφέρουμε τα φωτοβολταϊκά. Τίποτα σχετικά με το πρότζεκ δεν κύλησε εύκολα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ