ΚΟΣΜΟΣ

Λουξεμβούργο: Η Τουρκία παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ

Λουξεμβούργο: Η Τουρκία παραβιάζει τις αξίες της ΕΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ABIR SULTAN

Η Τουρκία του προέδρου Ερντογάν καταπατά καθημερινά τις αξίες της ΕΕ, με τα σχέδια τη να επαναφέρει τη θανατική ποινή αλλά και με τις μαζικές διώξεις των τελευταίων μηνών, αναφέρει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό πρακτορείο.

Σε ερώτηση αν είναι πιθανή μια ρήξη με την Άγκυρα στις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν πρέπει να ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο επιθυμεί μόνο μία από τις 28 χώρες-μέλη, δηλαδή η Αυστρία.

Όπως είπε:

Αν τα κόψω όλα, δεν θα υπάρχει πλέον αυτό το σκοινί όπου λέμε 'θα προσπαθήσουμε να κρατηθούμε ωστόσο διότι υπάρχει πάντα αυτή η επιθυμία να εργαστούμε από κοινού’.

Και συνέχισε:

Οι αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση καταπατούνται καθημερινά, αλλά ελπίζω πως η Τουρκία θα ξαναγίνει αυτός ο εταίρος στον οποίο είχα αυτή την εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό.

Όπως εκτιμά ο Ξαβιέ Μπετέλ, "αυτή η εμπιστοσύνη είναι πολύ, πολύ εύθραυστη".

Τονίζεται πως από τη μεθεπομένη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής προκειμένου να εξαλειφθεί ο φατριαστικός "ιός" στο εσωτερικό του κράτους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΕΕ.

Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 2005, η σχέση των Βρυξελλών με την Άγκυρα επιβραδύνθηκε περαιτέρω μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Νοεμβρίου ενός ψηφίσματος που ζητά την "προσωρινή διακοπή" των διαπραγματεύσεων, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αντιδρώντας, ο τούρκος πρόεδρος απείλησε την επομένη ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν οι πρόσφυγες προς την Ευρώπη, κάτι που θα παραβίαζε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν στις 18 Μαρτίου η ΕΕ και η Τουρκία και με την οποία μειώθηκε σημαντικά ο ρυθμός των αφίξεων προσφύγων στην Ελλάδα μέσω του Αιγαίου.

Στις 9 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε στην ετήσια έκθεσή της την "υποχώρηση" της Τουρκίας όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης στην Ένωση, ιδιαίτερα την ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου.

"Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις, είναι μια αρχή. Αν μονομερώς υπάρχει εκ μέρους τους επιθυμία για ρήξη, θα το δεχθώ, θα λυπηθώ. Αλλά το να πούμε τώρα πως οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά, θα ήταν υποκρισία", κατέληξε ο Μπετέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ