ΚΟΣΜΟΣ

Προκαλεί με Μέρκελ το γερμανικό Charlie Hebdo

Προκαλεί με Μέρκελ το γερμανικό Charlie Hebdo

Το σατιρικό, αμφιλεγόμενο και πολυσυζητημένο Charlie Hebdo πέρασε τα σύνορα της Γαλλία και έφτασε στη Γερμανία, όπου πρόκειται να εκδοθεί σε ειδική έκδοση η οποία ήδη ξεκινά να συζητιέται –όπως συζητιέται άλλωστε πάντα.

Οι αιχμηροί σκιτσογράφοι του Charlie στην πρώτη τους γερμανική έκδοση επέλεξαν ένα μοναδικό εξώφυλλο, το οποίο δείχνει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να κάθεται στην τουαλέτα και να διαβάζει το περιοδικό. Το τεύχος που κρατάει μάλιστα γράφει: “Charlie Hebdo, η εφημερίδα που χαλαρώνει - Τώρα και στα γερμανικά”.

Και έτσι προανήγγειλαν και μέσω εικόνας την επέκταση του και στη γειτονική χώρα, όπου πρόκειται να κυκλοφορήσει την 1η Δεκεμβρίου.

merkel2 238x300 1

«Πάντα πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε να εκδώσουμε (την εφημερίδα) στο εξωτερικό» αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρις, ο οποίος εργάστηκε για την γερμανική έκδοση για περισσότερο από 6 μήνες.

"Γιατί, όμως, στα γερμανικά κι όχι τα αγγλικά, την γλώσσα στην οποία ένα μέρος του ιστότοπου έχει ήδη μεταφραστεί;", ερωτάται ο Ρις και απαντά:

Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια αληθινή περιέργεια στη Γερμανία για το Charlie Hebdo, όπου η συντακτική ομάδα συχνά προσκαλούνταν σε εκθέσεις -αντιθέτως, σπάνια μας αναζητούσαν στη Βρετανία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία. (...) Εάν καταφέρουμε να αποκτήσουμε αναγνώστες στο εξωτερικό, θα αποκτήσουμε συμμάχους, ανθρώπους που μας βοηθούν να κυκλοφορούμε και να συμβάλουν προκειμένου να γίνει κατανοητή η ταυτότητά μας, δεν θα είμαστε οι μόνοι που θα το κάνουν αυτό.

Η γαλλική κουλτούρα του σκίτσου

Μια ομάδα περίπου 12 ανθρώπων εργάζεται στην γερμανόφωνη έκδοση, η οποία έχει την έδρα της και στις δύο πλευρές του Ρήνου, χωρίς να αποκαλύπτεται πού ακριβώς. Μια Γερμανίδα αρχισυντάκτρια προσελήφθη στο Παρίσι όπου εγκαταστάθηκε για να επιβλέπει την προσαρμογή και να κάνει τη σύνδεση μεταξύ των δύο πολιτισμών.

Για λόγους ασφαλείας, η 30χρονη αρχισυντάκτρια προτίμησε να υπογράφει με ψευδώνυμο, Μίνκα Σνάιντερ. Η ίδια έχει επίγνωση των κινδύνων που θα μπορούσε να διατρέχει επειδή εργάζεται για το Charlie, πείσθηκε να συμμετάσχει λόγω του ενδιαφέροντος του εγχειρήματος και της ομάδας, υπογράμμισε η ίδια.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι το γερμανικό χιούμορ, είναι αυτή η γαλλική κουλτούρα της σκιτσογραφίας στον Τύπο, που δεν έχει ισοδύναμο στη Γερμανία», περιέγραψε η ίδια.

Στη Γερμανία κυκλοφορούν δύο μηνιαία σατιρικά έντυπα, το Titanic και το Eulenspiegel, όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με το Charlie, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο. Αν και το πρώτο φύλο στη γερμανόφωνη έκδοση θα κυκλοφορήσει σε 200.000 αντίτυπα, η ομάδα δεν θα ορίσει συγκεκριμένους στόχους πωλήσεων.

«Πρόκειται για μια δοκιμή, μια εμπειρία για όλους μας. Η βασική ιδέα είναι να χτίσουμε ένα αναγνωστικό κοινό στο εξωτερικό» είπε ο Ρις. «Το Charlie Hebdo, είναι μια εφημερίδα εξωγήινη στο εξωτερικό» εκτιμά ο σκιτσογράφος.

«Στο χιούμορ της Σαρλί, υπάρχει λίγος κυνισμός κι επίσης απογοήτευση. Υπάρχει λίγη απαισιοδοξία (...) όμως προσπαθούμε να γελάμε» τόνισε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ