ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντουτέρτε απειλεί με θάνατο προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Ντουτέρτε απειλεί με θάνατο προασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων
REUTERS/Romeo Ranoco

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε απείλησε με θάνατο μέλη οργανώσεων που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή βάζουν εμπόδια στην –αιματηρή- πολιτική του, που τάσσεται κατά για την διακίνηση των ναρκωτικών στη χώρα.

Όπως είπε:

Οι οργανώσεις προάσπισης λένε ότι σκοτώνω. Τους απαντώ “εντάξει, σταματώ”, οι ναρκομανείς θα αυξηθούν. Όταν έρθει ξανά ο καιρός να τους πολεμήσουμε, θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι (ναρκομανείς) για να σκοτώσουμε. Και θα σας συμπεριλάβω σε αυτούς, διότι εσείς τους επιτρέψατε να πολλαπλασιαστούν.

Η προκλητική αυτή δήλωση έγινε την Δευτέρα ενώ την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, ο απολογισμός της αμφιλεγόμενης πολιτικής του για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών ξεπέρασε το όριο των 4.800 νεκρών, αριθμός που αντιστοιχεί δηλαδή σε περίπου 30 νεκρούς κάθε ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο.

Η Διεθνής Αμνηστία είναι μια από τις οργανώσεις που εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την τελευταία αυτή δήλωση του Φιλιππινέζου προέδρου.

«Η δήλωση αυτή αποτελεί υποκίνηση σε μίσος εναντίον οποιουδήποτε επικρίνει τον πόλεμό του εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών», επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η Εθνική Ένωση κατά των Φόνων στις Φιλιππίνες, ένας νέος συνασπισμός οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε από την πλευρά της ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις απειλές αυτές και κάλεσε τον πρόεδρο να τις ανακαλέσει. Όπως εκτιμά η Ένωση:

Οι δηλώσεις αυτές, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν μέρος του προβλήματος των ναρκωτικών και ότι άρα οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να θεωρούνται στόχοι, μπορούν να εκληφθούν ως μια ανακοίνωση έναρξης κυνηγιού των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

O αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, ο οποίος εργάζεται για να προσφέρει βοήθεια στους κατοίκους των πιο φτωχών συνοικιών της πρωτεύουσας, απάντησε ότι οι άνθρωποι που βοηθούν τους πιο ευάλωτους δεν θα εκφοβιστούν.

Η απειλή αυτή «αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών του να δημιουργήσει μια κουλτούρα φόβου και βίας», είπε χαρακτηριστικά.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ