ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε η πομπή που μεταφέρει την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο (pics)

Ξεκίνησε η πομπή που μεταφέρει την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο (pics)
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Μετά τον αποχαιρετισμό στον "Κομαντάντε", Φιντέλ Κάστρο, στην Πλατεία της Επανάστασης, η τέφρα του, που έχει τοποθετηθεί σε ένα φέρετρο από ξύλο κέδρου, τυλιγμένο με την κουβανική σημαία, που προστατεύεται από ένα γυάλινο κιβώτιο, ξεκίνησε πάνω σε έναν στρατιωτικό κιλλίβαντα κάνοντας την αντίθετη διαδρομή από εκείνην που ακολούθησε ο Κάστρο κατά την επανάσταση του 1959.

Η πομπή αναχώρησε στις 7.16 το πρωί, τοπική ώρα, από το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία των μελών της κυβέρνησης, πολλών στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος και της χήρας του Κάστρο, της Ντάλια Σότο δελ Βάλε.

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας "Ζει", ενώ περνούσε το "Καραβάνι της Ελευθερίας", τα επτά οχήματα της αυτοκινητοπομπής.

Αφού διατρέξει 950 χιλιόμετρα μέσα σε τέσσερις ημέρες, η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο θα ενταφιαστεί την Κυριακή στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιγκένια δε Σαντιάγο, δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας.

Η κηδεία του θα σημάνει το τέλος του εθνικού πένθους των εννέα ημερών που κηρύχθηκε στη χώρα μετά τον θάνατό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ