ΚΟΣΜΟΣ

Εκτελέστηκε το 1995, αθωώθηκε το 2016

Εκτελέστηκε το 1995, αθωώθηκε το 2016
REUTERS/Kim Kyung-hoon

Ο Νίε Σούμπιν το 1995 εκτελέστηκε μετά την καταδίκη του για βιασμό και φόνο μίας γυναίκας στην πόλη Σιτζαζχουάνγκ στη βόρεια επαρχία Χεμπέι της Κίνας. 

Παρότι άσκησε έφεση, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώος, το περιφερειακό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση για την εκτέλεσή του

21 χρόνια μετά ήρθε η αθώωσή του καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας αποφάσισε ότι τα στοιχεία εναντίον του δεν ήταν επαρκή.

«Τα γεγονότα δεν ήταν ξεκάθαρα, τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή», αποφάνθηκε το δικαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η οικογένειά του ζητούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά τη σύλληψη, το 2005, ενός κατά συρροή δολοφόνου που ομολόγησε ότι σκότωσε και τη γυναίκα για τον φόνο της οποίας είχε καταδικαστεί ο Νίε.

Παρόλο που οι γονείς του άσκησαν έφεση το 2007, η υπόθεση άνοιξε ξανά επισήμως το 2014,καθώς τότε οι αρχές αποφάσισαν ότι υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για να δικαιολογηθεί η επανεξέτασή της.

Το περιφερειακό δικαστήριο της επαρχίας Χεμπέι, που καταδίκασε και εκτέλεσε τον Νίε, «εξέφρασε την πιο βαθιά του συγγνώμη» στους συγγενείς του και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ερευνήσει «τυχόν προβλήματα νομιμότητας σχετικά με την έρευνα», όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Παράλληλα το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και μια διαδικασία για την παροχή αποζημίωσης στους συγγενείς του Νίε.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Ανώτατου Δικαστηρίου, από την υπόθεση οι αρχές πρέπει να λάβουν «βαθιά μαθήματα».

Οι εκτελέσεις αθώων, κυρίως έπειτα από ομολογίες που γίνονται μετά από βασανιστήρια, έχουν προκαλέσει συχνά την αγανάκτηση της κοινής γνώμης στην Κίνα όμως η ίδια η θανατική ποινή χαίρει μεγάλης υποστήριξης από τον πληθυσμό.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ