ΚΟΣΜΟΣ

Φρ. Ολάντ: Τον επηρέασε η οικογένεια και η ...πρώην του

Φρ. Ολάντ: Τον επηρέασε η οικογένεια και η ...πρώην του
REUTERS/ POOL

Οι αντιρρήσεις της οικογένειάς του και συγκεκριμένα των παιδιών του και της μητέρας τους, της πρώην συντρόφου του και υπουργού Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, είναι πιθανό να έπαιξαν ρόλο στην απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να μην διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο στενός του φίλος, δικηγόρος, Ζαν-Πιερ Μινιάρ, σχολιάζοντας την κίνηση αυτή του προέδρου. «Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ το δήλωνε δημοσίως ότι δεν ήταν σύμφωνη. Ούτε και τα παιδιά του ήταν. Όλα αυτά έπαιξαν κάποιον ρόλο», δήλωσε ο Μινιάρ στην εφημερίδα Le Parisien.

Αυτό, ωστόσο, που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι όπως δήλωσαν στο Reuters πηγές προσκείμενες στον Γάλλο πρόεδρο, εκείνοι που γνώριζαν την απόφαση του Ολάντ ήταν ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα. Ακόμα και αυτοί φέρονται να το έμαθαν από το τηλέφωνο, λίγες ώρες προτού εμφανιστεί στην τηλεόραση την Πέμπτη, όπου απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό, παραδέχτηκε ότι η υποψηφιότητά του θα έβλαπτε τις ήδη μικρές πιθανότητες του Σοσιαλιστικού Κόμματος να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που είναι ο επικρατέστερος πλέον για το χρίσμα των Σοσιαλιστών, ήταν μεταξύ εκείνων που έμαθαν την είδηση από το τηλέφωνο. Ο Βαλς και ο Ολάντ συνομίλησαν επίσης και μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του δεύτερου. «Εκείνη τη στιγμή φύγαμε από το γραφείο για να μείνουν εντελώς μόνοι τους», είπε ένας συνεργάτης του Ολάντ.

Αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος δείπνησε με την οικογένειά του.

Ο Ολάντ ήταν ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, του οποίου η δημοτικότητα φέτος έπεσε μόλις στο 4% σε μια δημοσκόπηση. Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο ο Ολάντ όσο και οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία, δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ