ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης αναλόγως των εξελίξεων στην Ιταλία

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης αναλόγως των εξελίξεων στην Ιταλία
REUTERS / VINCENT KESSLER

Το ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης μετά το δημοψήφισμα της Ιταλίας την Κυριακή, σε περίπτωση που μια ήττα της κυβέρνησης προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, εξετάζουν ιδιαιτέρως σοβαρά αξιωματούχοι της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές οι οποίες γνωρίζουν τις συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες, δήλωσαν στο Reuters πως ορισμένοι αξιωματούχοι, ιδίως εκείνοι που πιστεύουν πως οι 19 ηγέτες της ευρωζώνης πρέπει να συναντώνται πιο τακτικά, κάλεσαν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να κάνει σχέδια για μια σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στην περίπτωση που η απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι θέσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υπό την πίεση των αγορών.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος, το δημοψήφισμα προκαλεί "νευρικότητα" στις Βρυξέλλες, γιατί μπορεί να εξασθενίσει τον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και να επηρεάσει το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 5 δισ. ευρώ της τράπεζας Banca Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Τουσκ απέρριψε το επιχείρημά τους και δεν βλέπει κανένα λόγο να προετοιμάζει για μια σύνοδο κορυφής, καθώς δεν θεωρεί ότι αναμένεται σημαντική αντίδραση των αγορών. Ο ίδιος ο Τουσκ, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει, τις σχετικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως, αν υπάρξει ισχυρή πίεση από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης, ιδιαίτερα από τις μεγάλες δυνάμεις, τη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι αμφίβολο αν ο Τουσκ θα μπορέσει να συνεχίσει να επιμένει στη θέση του περί μη διοργάνωσης μιας έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ