ΚΟΣΜΟΣ

Άγριο λιντσάρισμα στο Περού

Άγριο λιντσάρισμα στο Περού
REUTERS/ OSWALDO RIVAS (Φωτογραφία αρχείου)

Μαζική υστερία προκλήθηκε σε μια παραγκούπολη στα περίχωρα της Λίμας του Περού, όταν ένα εξαγριωμένο πλήθος προσπάθησε να λιντσάρει δύο ανθρώπους, για τους οποίους κυκλοφόρησε η φήμη ότι έσφαζαν μικρά παιδιά για να τους κλέψουν τα όργανα.

Συγκεκριμένα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδόθηκαν φήμες που ανέφεραν ότι είχαν βρεθεί δολοφονημένα παιδιά, από τα οποία έλειπαν τα όργανά τους, και φωτογράφιζαν ως δράστες δύο άντρες που εργάζονταν σε εταιρεία δημοσκοπήσεων και έκαναν έρευνα από πόρτα σε πόρτα.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να αποσπάσουν τους δύο εργαζόμενους από το πλήθος, σώους και αβλαβείς και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα για λόγους προστασίας. Ωστόσο η οργή των κατοίκων δεν κόπασε και επιτέθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ, ενώ πυρπόλησαν αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε μικρή απόσταση.

Κατά τη διάρκεια των αναταραχών, μία γυναίκα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και οι αρχές ερευνούν το θάνατό της, ενώ περίπου 40 άνθρωποι συνελήφθησαν. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε πως τουλάχιστον 12 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται αστυνομικοί να ρίχνουν δακρυγόνα στο πλήθος και να πυροβολούν στον αέρα για να τους απομακρύνουν. Πολλοί άνθρωποι τρέχουν εδώ κι εκεί ουρλιάζοντας ενώ κάποιοι άνδρες εκτοξεύουν πέτρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Περού Κάρλος Μπασόμπριο χαρακτήρισε "ανεύθυνους" όσους διασπείρουν φήμες προσπαθώντας να προκαλέσουν φόβο στους πολίτες και προειδοποίησε ότι "θα πληρώσουν το τίμημα" των πράξεών τους. "Δεν υπάρχουν καταγγελίες για εμπόριο οργάνων. Αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς", τόνισε ο ίδιος.

Ορισμένοι κάτοικοι, πάντως, πιστεύουν ότι η αστυνομία καλύπτει το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και μάλιστα ότι τα πτώματα των δολοφονημένων παιδιών είναι κρυμμένα στο αστυνομικό τμήμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ