ΚΟΣΜΟΣ

Το τελευταίο ταξίδι του Κάστρο στην Κούβα: Η τέφρα του έφτασε στο Σαντιάγο (pics)

Το τελευταίο ταξίδι του Κάστρο στην Κούβα: Η τέφρα του έφτασε στο Σαντιάγο (pics)
REUTERS/Alexandre Meneghini

Το τελευταίο ταξίδι του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα ολοκληρώνεται σήμερα. Η τέφρα του φθάνει στο Σαντιάγο, στην πόλη από όπου ο Φιντέλ, μαζί με τον Τσε, τον Καμίλο Σιενφουέγος, τον Χουάν Αλμέιδα και με άλλους συντρόφους του εξαπέλυσαν επίθεση για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1953.

Έπειτα από τρεις ημέρες ταξιδιού, η τέφρα, που βρίσκεται μέσα σ' ένα κιβώτιο από ξυλο κέδρου τυλιγμένο με την κουβανική σημαία, πέρασε τη νύχτα στο Μπαγιάμο και το πρωί θα διασχίσει τα 130 χλμ. που απομένουν μέχρι το Σαντιάγο ντε Κούβα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

2016 12 02T184337Z 1941666675 HT1ECC21G0646 RTRMADP 3 CUBA CASTRO

(Πηγή:REUTERS/Carlos Barria)

Στους πρόποδες της Σιέρα Μαέστρα, αυτή η πόλη λιμάνι είδε να γεννιέται ο θρύλος του Φιντέλ Κάστρο. Έπειτα από μια πομπή που θα διασχίσει τους δρόμους της, θα ακολουθήσει το βράδυ μια μεγάλη τελετή. Ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος διαδέχθηκε το 2006 τον αδελφό του, θα εκφωνήσει λόγο μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι και προσωπικότητες αναμένεται να συμμετάσχουν σ' αυτές τις εκδηλώσεις, όμως λίγοι απ' αυτούς επιβεβαίωσαν την παρουσία τους -- μεταξύ αυτών η γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, φίλος του Φιντέλ Κάστρο.

castro4

(Πηγή:REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Αύριο Κυριακή η τέφρα του comandante, ο οποίος πέθανε πριν από μια εβδομάδα σε ηλικία 90 ετών, θα ενταφιαστεί στο κοιμητήριο της Σάντα Ιφιχένια του Σαντιάγο. Εδώ και μερικές ημέρες το κοιμητήριο έχει κλείσει για τους επισκέπτες και μέχρι χθες το βράδυ δούλευαν εκεί πολλοί εργάτες.

Η κηδεία αυτή, η οποία παρουσιάζεται ως «ιδιωτική» από τις αρχές, θα πραγματοποιηθεί μακριά από τις κάμερες των ξένων μέσων ενημέρωσης. Θα σφραγίσει το τέλος του εννεαήμερου εθνικού πένθους που κηρύχθηκε μετά τον θάνατό του, η απροσδόκητη ανακοίνωση του οποίου προκάλεσε σοκ σε πολλούς Κουβανούς.

CASTRO2

(Πηγή:REUTERS/Enrique De La Osa)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ