ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: η άκρα δεξιά προ των πυλών της Προεδρίας

Αυστρία: η άκρα δεξιά προ των πυλών της Προεδρίας
O Νόρμπερτ Χόφερ REUTERS/Leonhard Foeger

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αυστρία, με τον Νόμπερτ Χόφερ να αναζητά μια δεύτερη ευκαιρία να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος χώρας-μέλους της Ε.Ε. μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που διήρκησε σχεδόν έναν χρόνο.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει με οριακή διαφορά στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάιο, η εκλογή του, όμως, ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Έτσι, στον απόηχο του Brexit και της εκλογής Τραμπ, η Αυστρία «απειλεί» την Ευρώπη, με την εκλογή του πρώτου ακροδεξιού αρχηγού κράτους στην ιστορία της Ένωσης. Και μάλιστα, ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς υψηλού κινδύνου για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, με εκλογές να διεξάγονται στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Μπορεί ο πρόεδρος της Αυστρίας να έχει περιορισμένες εξουσίες και να μην δύναται να να επεμβαίνει στη διακυβέρνηση της χώρας, ο συμβολισμός όμως θα είναι μεγάλος.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν ποτέ ως τώρα πιο αμφίρροπο μεταξύ του Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιου του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO), και του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, φιλελεύθερου οικολόγου που κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν σχεδόν να ισοψηφούν με την τελευταία τους τηλεοπτική αναμέτρηση να μην βοήθησε κανέναν τους καθώς έχασαν την υπομονή τους και αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς.

van der bellen

O Φαν ντερ Μπέλεν - πηγή:REUTERS/Heinz-Peter Bader

Ο Χόφερ κατηγόρησε τον υποψήφιο των Πράσινων ότι ήταν κατάσκοπος. «Αυτό είναι γελοίο... είναι το πιο κακόβουλο πράγμα που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό», απάντησε ο Φαν ντερ Μπέλεν.

«Παίζετε με τη φωτιά», κατηγόρησε ο 72χρονος Βαν ντερ Μπέλεν, τον αντίπαλό του σχετικά με τις δηλώσεις Χόφερ για ενδεχόμενη αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ σε περίπτωση εκλογής του.

Ο 40χρονος Χόφερ, όμως, χαμογέλασε μειλίχια, υπενθυμίζοντας στον αντίπαλό του ότι σκοπεύει να ζητήσει δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Αυστρίας από την ΕΕ (Oexit) μόνο αν ενταχθεί στο μπλοκ η Τουρκία ή αν η ΕΕ γίνει πιο «συγκεντρωτική».

Αναφερόμενος στη δήλωση ενός στελέχους του FPÖ πως ο πατέρας του Βαν ντερ Μπέλεν μπορεί να ήταν συμπαθών των ναζί, ο ανεξάρτητος υποψήφιος απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και έδειξε στην κάμερα μια φωτογραφία του πατέρα του, ο οποίος πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.

Ο Χόφερ περιέγραψε την κίνησή του αυτή με τον όρο «φάουλ» και κάλεσε τον αντίπαλό του να πάψει να προσπαθεί να «προκαλέσει οίκτο».

Μάταια ο συντονιστής της τηλεμαχίας στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ÖRF προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση στις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων. Οι δύο τους επέμειναν να διαβάζουν εκτυπωμένες αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Χόφερ, ο οποίος έχει χαιρετίσει την εκλογή Τραμπ, από την πλευρά του κατηγόρησε τον Βαν ντερ Μπέλεν ότι θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις Αυστρίας - ΗΠΑ με τις επικρίσεις του εναντίον του εκλεγμένου προέδρου.

Ο Χόφερ, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με τους πολιτικούς ηγέτες της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι έχουν εκφράσει ανοικτά την εχθρότητά τους προς τους πρόσφυγες, αλλά και με τη Ρωσία.

Ο υποψήφιος της ακροδεξιάς έχει πει επανειλημμένα ότι σκοπεύει να είναι ένας ενεργός πρόεδρος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο, υπό κάποιες συνθήκες, να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης.

Ο μεγάλος συνασπισμός μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPO) και των Συντηρητικών (OVP) που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία από το 2007 φαίνεται να περνά δύσκολες ημέρες παρά την ανάληψη της καγκελαρίας τον Μάιο από τον σοσιαλδημοκράτη Κρίστιαν Κερν.

Στην περίπτωση που διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό FPO βρίσκεται πρώτο σε πρόθεση ψήφου, με 30%.

Η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση: Οι νίκες, οι ήττες οι ακυρώσεις και η ελαττωματική κόλλα

Οι αρχικοί υποψήφιοι για την προεδρία ήταν έξι. Ο πρώτος γύρος των εκλογών διεξήχθη στις 24 Απριλίου και τα αποτέλεσματά του προκάλεσαν αίσθηση, καθώς για πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι υποψήφιοι των δύο ιστορικών μεγάλων κομμάτων, του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού και του κεντροδεξιού Λαϊκού, αποκλείστηκαν από τον β' γύρο.

Η δεύτερη ανατροπή ήρθε στον β' γύρο, όταν ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας Αυστρίας Νόρμπερτ Χόφερ, που το βράδυ των αποτελεσμάτων προβάλλεται ως νικητής της ψηφοφορίας, τελικά ηττάται στο νήμα κατά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων, η οποία γίνεται, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, την επομένη των εκλογών.

Έπειτα από 24ωρο σασπένς, ο πρώην ηγέτης των Πρασίνων της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν εκλέγεται πρόεδρος.

Η Ακροδεξιά αποφασίζει να προσβάλει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Δικαιοσύνη, με επιχείρημα ότι σημειώθηκαν «ατασθαλίες». Οι νομικοί είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.

Παρά ταύτα, το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαιώνει το ακροδεξιό κόμμα στο τέλος του Ιουνίου, αποφαινόμενο ότι δεκάδες χιλιάδες επιστολικών ψήφων καταμετρήθηκαν εκτός του οριζομένου χρονικού πλαισίου, χωρίς την απαιτούμενη εποπτεία, σε μία πρακτική που γενικώς εφαρμοζόταν κατά το παρελθόν στις ψηφοφορίες. Η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών ακυρώνεται.

Η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος προέδρου, που έχει προγραμματισθεί για τις αρχές του Ιουλίου, ματαιώνεται. Και ο δεύτερος γύρος των εκλογών ορίζεται για τις 2 Οκτωβρίου. Οι υποψήφιοι αρχίζουν και πάλι προεκλογική εκστρατεία.

Τότε, χτυπά του Uhugate. Λόγω μίας ακατάλληλης κόλλας, κατασκευαστικό ελάττωμα πλήττει τα ψηφοδέλτια των επιστολικών ψήφων, που χρησιμοποιούνται πολύ στις ψηφοφορίες στην Αυστρία: ορισμένοι φάκελοι ανοίγουν μόνοι τους. Ένας ανοικτός φάκελος όμως ακυρώνει το ψηφοδέλτιο.

Δύο εβδομάδες πριν από την επανάληψη του δεύτερου γύρου, η ψηφοφορία αναβάλλεται για τις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να τυπωθούν νέοι φάκελοι. Η αυστριακή αστυνομία αναζητεί τον ένοχο των ελαττωματικών φακέλων, ενώ η ελαττωματική κόλλα προέρχεται από τη Γερμανία.

Το αυστριακό κοινοβούλιο, υπό τον φόβο νέου φιάσκου, όρισε την 26η Ιανουαρίου 2017 ως ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο της Αυστρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ