«Ευγενικό τηλεφώνημα» η συνομιλία Τραμπ-Τσάι που ενόχλησε την Κίνα
Η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία προκάλεσε την διαμαρτυρία της Κίνας, ήταν απλώς ένα "ευγενικό τηλεφώνημα", δήλωσε σήμερα στο δίκτυο NBC ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.
Η δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ταϊβάν ήταν η πρώτη ενός εκλεγμένου προέδρου ή προέδρου των ΗΠΑ, αφότου ο πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ, αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα, το 1979, και αποδέχθηκε ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας». Ερωτηθείς αν το τηλεφώνημα θα πρέπει ερμηνευτεί ως μία αλλαγή πολιτικής, ο Πενς απάντησε: "Δεν νομίζω".
Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε επίσημης επαφής ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.
Η Κίνα είναι καχύποπτη έναντι της Τσάι, και πιστεύει πως θέλει να ασκήσει πίεση για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού. Ωστόσο, η επίσημη ανεξαρτητοποίηση αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο.
Η Τσάι, ωστόσο, έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως επιθυμεί ειρηνικές σχέσεις.
Τρόμος στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Ένοπλος άνοιξε πυρ ενώ ήταν στην αίθουσα ο Τραμπ (vid)
07:00
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
07:00
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (26 Απριλίου)
06:30
Μέχρι πότε γίνονται οι αιτήσεις για το Youth Pass: Tα βήματα για το voucher 150 ευρώ
06:00