ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη των διαδηλωτών στη Ντακότα: Δεν θα κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός

Νίκη των διαδηλωτών στη Ντακότα: Δεν θα κατασκευαστεί ο πετρελαιαγωγός
REUTERS/Lucas Jackson

Έπειτα από μήνες αντιδράσεων χιλιάδες διαδηλωτές στη Βόρεια Ντακότα γιόρτασαν την νίκη τους καθώς δεν θα προχωρήσουν οι εργασίες κατασκευής ενός αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού.

Ο Dakota Access Pipeline επρόκειτο να περάσει κάτω από τη λίμνη Οάχε, ενός ταμιευτήρα νερού που δημιουργήθηκε από ένα φράγμα στον ποταμό Μιζούρι, όμως τα σχέδια της εταιρίας «ναυάγησαν» με απόφαση του Σώματος Μηχανικών του Αμερικάνικου Στρατού.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από μήνες διαδηλώσεων από αυτόχθονες Αμερικανούς και ακτιβιστές, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ο μήκους 1.885 χιλιομέτρων πετρελαιαγωγός θα καταστρέψει ιερούς τόπους των Σιού και ενδέχεται να μολύνει την πηγή νερού της φυλής.

Κραυγές ενθουσιασμού από τους ακτιβιστές ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόφασης. Ωστόσο η ανησυχία είναι ακόμη έντονη, καθώς η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει το έργο και ενδέχεται να αλλάξει την κατάσταση.

Οι αντιδράσεις για το έργο είχαν ενταθεί τις τελευταίες μέρες και πέρα από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τοπικών διαδηλωτών, στην περιοχή έφτασαν και βετεράνοι του αμερικάνικου στρατού για να τους υποστηρίξουν. Οι βετεράνοι είδαν την απόφαση ως προσπάθεια να πεισθούν οι διαδηλωτές και να φύγουν από την περιοχή.

Ο πετρελαιαγωγός, έργο της Energy Transfer Partners Ltd, έχει ολοκληρωθεί με εξαίρεση ένα κομμάτι μήκους 1,6 χιλιομέτρου κάτω από τη λίμνη Οάχε.

Ο εξοπλισμός της εταιρίας μεταφέρθηκε τον Νοέμβριο στις όχθες του ποταμού για να ξεκινήσει το έργο, και η εταιρία ζήτησε από δικαστήριο να αγνοηθεί το Σώμα Μηχανικών και να αποφανθεί το ίδιο για την συνέχεια ή μη της κατασκευής. Η απόφαση ακόμη εκκρεμεί.

Εναλλακτικές διαδρομές για τον αγωγό θα εξεταστούν από το Σώμα Μηχανικών, αν και το πιθανότερο είναι όλες να διασχίζουν τον ποταμό Μιζούρι.

Η εταιρεία τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πορεία του αγωγού της, ενώ χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης «πολιτική ενέργεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ