ΚΟΣΜΟΣ

Σίνζο Άμπε: Πάει στο Περλ Χάρμπορ, αλλά δεν ζητά συγγνώμη

Σίνζο Άμπε: Πάει στο Περλ Χάρμπορ, αλλά δεν ζητά συγγνώμη
REUTERS/ AGUSTIN MARCARIAN

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος πρόκειται να επισκεφτεί το Περλ Χάρμπορ στα τέλη Δεκεμβρίου –στην πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα πρωθυπουργού 75 χρόνια μετά από την ιαπωνική αεροπορική επίθεση στο συγκεκριμένο μέρος- δεν σκοπεύει να ζητήσει συγγνώμη κατά την επίσκεψή του, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπός του.

«Στόχος της επίσκεψης είναι να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του πολέμου, όχι να ζητήσει συγγνώμη», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.

«Θα είναι μια ευκαιρία να δείξει στις επόμενες γενιές την αποφασιστικότητά μας να μην επαναλάβουμε τις φρικαλεότητες και τα δεινά του πολέμου, καθώς και να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Η επίσκεψη του Άμπε πραγματοποιείται μετά το ταξίδι τον Μάιο στη Χιροσίμα του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που έχει μεταβεί στην ιαπωνική πόλη, στην οποία οι Αμερικανοί έριξαν το 1945 την ατομική βόμβα.

Οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στις 27 Δεκεμβρίου μπροστά από το μνημείο που έχει ανεγερθεί προς τιμή των νεκρών του Περλ Χάρμπορ. Περισσότεροι από 2.400 Αμερικανοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την ιαπωνική επίθεση.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, που βρίσκεται σήμερα, Τρίτη στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της τελευταίας του περιοδείας στην Ασία, χαιρέτισε το νέο. «Θα πω στον Άμπε πόσο χάρηκε ο πρόεδρος Ομπάμα, όπως και όλοι μας, για την επίσκεψή του στη Χαβάη σε μερικές εβδομάδες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η ιαπωνοαμερικανική συμμαχία δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο ισχυρή», πρόσθεσε ο Κάρτερ στη διάρκεια επίσκεψής του σε μια ναυτική βάση των Δυνάμεων Αυτοάμυνας, επίσημη ονομασία του ιαπωνικού στρατού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ