ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Ντάισελμπλουμ: Η Βρετανία θέλει τα οφέλη της ΕΕ χωρίς υποχρεώσεις

Γ. Ντάισελμπλουμ: Η Βρετανία θέλει τα οφέλη της ΕΕ χωρίς υποχρεώσεις
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η στάση που έχει η βρετανική κυβέρνηση στις συνομιλίες για το Brexit υποδηλώνει ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ, δεν θα είναι συντεταγμένη και ομαλή, σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις, επενδυτές και βουλευτές της αντιπολίτευσης επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη διαπραγματευτική της στάση καθώς οι υπουργοί έχουν κάνει αντιφατικές δηλώσεις σε βασικά θέματα όπως αυτό της πρόσβασης στην ενιαία αγορά.

Με αφορμή αυτό, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει, μιλώντας σε δημοσιογράφους:

Μπορεί να είναι ομαλή και μπορεί να είναι συντεταγμένη αλλά νομίζω ότι απαιτεί μια διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης διότι τα πράγματα που ακούω μέχρι στιγμής δεν συνάδουν με κάτι ομαλό και συντεταγμένο.

Ο Ντάισελμπλουμ, που είναι υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία φαίνεται να θέλει τα οφέλη της ΕΕ χωρίς να αναλάβει καμία από τις υποχρεώσεις της, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

«Εάν η Βρετανία θέλει να έχει πλήρη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που συνοδεύουν την εσωτερική αγορά», είπε χαρακτηριστικά πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ερωτηθείς για το εάν η Βρετανία θέλει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Ήθελα να αποφύγω αυτό το κλισέ, αλλά έχετε απολύτως δίκιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ