ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκε για έγκλημα πολέμου με πειστήρια από το Facebook

Καταδικάστηκε για έγκλημα πολέμου με πειστήρια από το Facebook
Φωτογραφία αρχείου REUTERS

Ένας Ιρακινός καταδικάστηκε την Τρίτη από δικαστήριο της σουηδικής πόλης Κάρλσκρονα να εκτίσει έξι μήνες φυλάκιση διότι διέπραξε ένα έγκλημα πολέμου. 

Πειστήριο στη δίκη ήταν μια φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο κατηγορούμενος στο Facebook και στην οποία εμφανιζόταν με ακρωτηριασμένα πτώματα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ράιντ Αμπντουλκαρίμ, 24 ετών, που υποστηρίζει ότι συμμετείχε σε εχθροπραξίες στο πλευρό του ιρακινού στρατού, ανήρτησε τις επίμαχες φωτογραφίες τον Ιούλιο του 2015. Σε αυτές φαινόταν να ποζάρει με ένα κομμένο κεφάλι πάνω σε έναν δίσκο σερβιρίσματος και με ένα ακέφαλο πτώμα.

Ο Αμπντουλκαρίμ, που μετέβη στη Σουηδία τον Οκτώβριο της ίδια χρονιάς, ζήτησε άσυλο στη σκανδιναβική χώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Η αστυνομία ανακάλυψε τις φωτογραφίες κατά τύχη, καθώς ερευνούσε μια υπόθεση κλοπής, για την οποία ο νεαρός εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης.

Το δικαστήριο της Κάρλσκρονα τον καταδίκασε βάσει του σουηδικού ποινικού κώδικα και των συμβάσεων της Γενεύης, που ορίζουν ότι η «ανθρώπινη αξιοπρέπεια» πρέπει να προστατεύεται, συμπεριλαμβανομένης αυτής των νεκρών. Το δικαστήριο επίσης όρισε πως ο Αμπντουλκαρίμ θα απελαθεί μόλις εκτίσει την ποινή του ενώ του απαγορεύθηκε η είσοδος στη σουηδική επικράτεια μέχρι το 2026.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε αθώος, υποστηρίζοντας πως εξαναγκάστηκε να ποζάρει στις φωτογραφίες. Έχει το δικαίωμα πάντως να ασκήσει έφεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ