ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας για την τραγωδία της Τσαπεκοένσε

Συνελήφθη ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας για την τραγωδία της Τσαπεκοένσε

Οι αρχές της Βολιβίας συνέλαβαν τον επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας, το αεροσκάφος της οποίας συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα στην Κολομβία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 71 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τα περισσότερα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσαπεκοένσε της Βραζιλίας.

Ο πτέραρχος, Γκουστάβο Βάργκας, πτέραρχος κρατείται στο πλαίσιο της έρευνας για τα αίτια της συντριβής.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος της μικρής αεροπορικής εταιρείας LaMia μετέφερε την ομάδα στην Κολομβία όταν έμεινε από καύσιμα. Η αξιωματούχος Σήλια Καστέδο από τη Βολιβία είπε ότι προειδοποίησε πριν από την πτήση τον πιλότο ότι δεν θα αρκούσαν τα καύσιμα. Σήμερα, η γυναίκα έχει καταφύγει στη Βραζιλία και ζητά άσυλο λέγοντας ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της.

Ωστόσο, ο υπουργός της βολιβιανής κυβέρνησης κάλεσε τις αρχές της Βραζιλίας να εκδώσουν την Καστέδο. «Αυτό που έκανε είναι πολύ σοβαρό», είπε και πρόσθεσε: «Είναι ένας τρόπος να ξεφύγει απ' τη Δικαιοσύνη».

Εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για τον πιλότο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη του υπουργού Άμυνας της Βολιβίας, Ρέιμι Φερέιρα, ότι εις βάρος του Μιγκέλ Κιρόγκα, του πιλότου στο μοιραίο αεροπλάνο, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για λιποταξία.

«Ο Μιγκέλ Κιρόγκα έλαβε επαγγελματική κατάρτιση από το κράτος, το οποίο σημαίνει ότι επένδυσε σ' αυτόν. Αν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος των σπουδών ανέρχεται περίπου στα 50.000 δολάρια, τότε το κράτος απώλεσε χρήματα εξαιτίας της αποχώρησής του από την Πολεμική Αεροπορία.

Ο Κιρόγκα έπρεπε να συμπληρώσει συγκεκριμένα χρόνια προϋπηρεσίας πριν αποχωρήσει από την αεροπορική βάση. Γι' αυτό το λόγο υπήρξαν νομικές ενέργειες απ' την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του κράτους», τόνισε ο Φερέιρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ