ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη της Μέι – Εν αναμονή του Ανωτάτου Δικαστηρίου (vid)

Νίκη της Μέι – Εν αναμονή του Ανωτάτου Δικαστηρίου (vid)
REUTERS/ STEFAN WERMUTH

Μία σημαντική πολιτική νίκη πέτυχε την Τετάρτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία κατάφερε να κερδίσει μία σημαντική ψήφο στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφήσουν για το εάν θα δώσουν την άδεια να προχωρήσουν στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 το επόμενο έτος.

Με συντριπτική πλειοψηφία, 461 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της πρότασης έναντι 89 κατά και δεσμεύτηκαν ουσιαστικά να προχωρήσουν στη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Ταυτοχρόνως, έγινε σαφές ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN Greece Μιχάλης Κοσμίδης από το Λονδίνο, η απόφαση δεν είναι δεσμευτική. Πολλά θα κριθούν από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ενεργοποιήσει μόνη της το άρθρο 50. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η κυβέρνηση μάλλον θα χάσει αυτή την υπόθεση, δηλαδή θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε συζήτηση μέσα στη Βουλή.

Εξίσου κρίσιμος είναι ο ρόλος της Σκωτίας και της Ουαλίας και της απόφασης των κοινοβουλίων τους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες ήδη συζητάνε για μεταφορά κάποιων από τα χρήματά τους από το Λονδίνο σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ