ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία ζητά βοήθεια από την ΕΕ για το προσφυγικό

Η Βουλγαρία ζητά βοήθεια από την ΕΕ για το προσφυγικό
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Stoyan Nenov

Η Βουλγαρία ανησυχεί για μια ενδεχόμενη κατάρρευση συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό καθώς και για το γεγονός πως μπορεί να υποστεί σημαντικές συνέπειες και πίεση ισχυρών ροών στα σύνορά της.

Για το λόγο αυτό απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια ώστε να αντιμετωπίσει μια τέτοια πιθανή εξέλιξη.

Ο ΥΠΕΞ της χώρας Ντάνιελ Μίτοφ, δήλωσε πως η χώρα του απηύθυνε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκκληση να ξεκινήσει την εκπόνηση "PLAN Β", αν η ρητορική της Τουρκίας γίνει πραγματικότητα και ανοίξει τα σύνορα για τα περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που παραμένουν στην επικράτειά της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

Ελπίζουμε να μην προκύψει κάτι έκτακτο, αλλά δεν μπορούμε να στηρίζουμε την πολιτική μας μόνο σε ελπίδες. Αν υπάρξουν κάποιες ενδείξεις σ’ αυτή την κατεύθυνση, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιδράσουν, έχουμε ζητήσει από πολύ καιρό ετοιμότητα και αντίστοιχα μέτρα.

Η Βουλγαρία έχει ενισχύσει τα σύνορά της με την Τουρκία, με την κατασκευή σιδερένιου φράχτη και την ανάπτυξη δυνάμεων συνοριοφυλακής υποστηριζόμενων από τμήματα του στρατού, ενώ αυξημένες περιπολίες διενεργούνται από τις αρχές και στη μεθόριο με την Ελλάδα.

Παρά την ενισχυμένη φρούρηση των συνόρων κυκλώματα διακινητών μεταφέρουν μέσω του "βουλγαρικού διαδρόμου" πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με την Σερβία και από εκεί τους προωθούν προς την κεντρική Ευρώπη, σημειώνει το ΑΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ