ΚΟΣΜΟΣ

Επιτυχής διαχωρισμός 2χρονων σιαμαίων στις ΗΠΑ

Επιτυχής διαχωρισμός 2χρονων σιαμαίων στις ΗΠΑ
Facebook/Alani Pineda

Δύο σιαμαία κοριτσάκια ηλικίας 2 ετών αντίκρισαν επιτέλους η μια την άλλη για πρώτη φορά. Τα μικρά παιδιά ήταν ενωμένα στον κάτω κορμό και τώρα αναρρώνουν σε σταθερή κατάσταση έπειτα από επέμβαση που διήρκησε 17 ώρες.

Οι μικρές Έρικα και Έβα Σαντοβάλ εγχειρίστηκαν στο πανεπιστημιακό παιδικό νοσοκομείο Lucile Packard, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας. Η επέμβαση ήταν δύσκολη διότι ήταν ενωμένα στο μεγαλύτερο τμήμα του κάτω κορμού τους και μοιράζονταν ένα ήπαρ, μία ουροδόχο κύστη, ενώ είχαν τρία πόδια, επισήμαναν εκπρόσωποι του νοσοκομείου σε μια ανακοίνωση.

Η χειρουργική ομάδα, που ανέλαβε την επέμβαση την Τρίτη έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, χώρισε την ουροδόχο κύστη σε δύο ξεχωριστά όργανα. Επιπλέον, χώρισαν στα δύο το ήπαρ για να το μοιραστούν οι αδελφές.

Τα κοριτσάκια έχουν από ένα πόδι και οι γιατροί χρησιμοποίησαν το τρίτο πόδι τους για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση, χρησιμοποιώντας το δέρμα και τους μύες, του κοιλιακού τοιχώματος ενός από τα παιδιά. Οι 2χρονες αναμένεται να παραμείνουν υπό νοσηλεία στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου για ένα διάστημα 2 εβδομάδων. Μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, αλλά διαφορετικά κρεβάτια.

«Βλέποντάς τις στην μονάδα εντατικής θεραπείας, σκέφτεσαι "της λείπει το άλλο της μισό", ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτό είναι το καλύτερο για εκείνες: να είναι ανεξάρτητες, να έχουν την ευκαιρία να πετύχουν και να εξερευνήσουν μόνες τους όλα όσα έχει να προσφέρει ο κόσμος» αναφέρει η μητέρα των διδύμων, Άιντα Σαντοβάλ.

Η επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων πραγματοποιείται περίπου 5 φορές τον χρόνο στις ΗΠΑ. Πριν από σχεδόν δύο μήνες, μάλιστα, στη Νέα Υόρκη, γιατροί ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον διαχωρισμό δύο αγοριών που ήταν ενωμένα στο κεφάλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ