ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για φυλετικές διακρίσεις ο Γκερτ Βίλντερς

Ένοχος για φυλετικές διακρίσεις ο Γκερτ Βίλντερς
REUTERS/Michael Kooren

Ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) της Ολλανδίας Γκερτ Βίλντερς κρίθηκε ένοχος την Παρασκευή για διακρίσεις σε βάρος των Μαροκινών, από τη Δικαιοσύνη της χώρας του.

Αφορμή ήταν μια πολιτική του ομιλία το 2014, όπου ενώπιον των υποστηρικτών του κόμματός του, αναφέρθηκε με «προσβλητικό τρόπο» στους Μαροκινούς. Συγκεκριμένα, ρώτησε το κοινό εάν επιθυμεί περισσότερους ή λιγότερους Μαροκινούς στην Ολλανδία.

Το κοινό φώναζε «λιγότερους, λιγότερους», και εκείνος απάντησε χαμογελώντας: «Θα το φροντίσουμε».

Η δίκη του η οποία διήρκησε τρεις εβδομάδες. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, ωστόσο δεν του επεβλήθη ποινή παρ’ ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει πρόστιμο 5.000 ευρώ. Ο Γκερτ Βίλντερς, ο οποίος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, θα καταθέσει έφεση στην απόφαση, ανέφερε ο δικηγόρος του αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ετυμηγορία.

Οι δηλώσεις του βουλευτή "κάνουν μια διάκριση ανάμεσα στον μαροκινό πληθυσμό και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες της Ολλανδίας", είπε ο δικαστής Χέντρικ Στινχούις κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα. "Ο εμπρηστικός χαρακτήρας του τρόπου με τον οποίο έγιναν οι δηλώσεις παρακίνησε άλλα άτομα να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των ατόμων μαροκινής καταγωγής", πρόσθεσε.

"Τρεις δικαστές που μισούν το PVV ανακηρύσσουν τους Μαροκινούς φυλή και καταδικάζουν εμένα και τη μισή Ολλανδία. Τρέλα", έγραψε σε ένα μήνυμά του στο Twitter λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.

Υπενθυμίζεται πως οι Ολλανδοί ψηφίζουν τον Μάρτιο σε βουλευτικές εκλογές και η δίκη αύξησε τη δημοτικότητα του βουλευτή που προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το PVV θα εξασφαλίσει 34 έδρες, δέκα περισσότερες από το κόμμα του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ