ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση σε αγορά

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση σε αγορά
Twitter

Τουλάχιστον πενήντα έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πενήντα επτά ακόμα τραυματίστηκαν σε μια διπλή επίθεση που διέπραξαν δύο έφηβες βομβίστριες-καμικάζι το πρωί της Παρασκευής σε αγορά στη βορειοανατολική Νιγηρία.

«Οι δύο καμικάζι υποδύονταν τις πελάτισσες όταν πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν ζωστεί, η μία σε ένα τμήμα της αγοράς όπου πωλούνται τρόφιμα, η άλλη κοντά σε πάγκους με φορέματα», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του δήμου του Μανταγκάλι όπου σημειώθηκε η επίθεση, κάνοντας λόγο για μεγάλο αριθμό τραυματιών, ο οποίος πιθανόν να αυξηθεί.

Δεν υπήρξε άμεσα ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια, αλλά ο τρόπος δράσης με τον οποίο διαπράχθηκε η επίθεση παραπέμπει στη νιγηριανή τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία συχνά στέλνει γυναίκες και κορίτσια να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον άμαχων, όπως εκτιμούν οι τοπικές Αρχές.

«Οι εκρήξεις έγιναν διαδοχικά περί τις 09:30», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας πωλητής, ο Χαμπού Άχμαντ. «Υπήρχαν πτώματα και τραυματισμένοι άνθρωποι παντού, ήταν λουτρό αίματος», πρόσθεσε συγκλονισμένος ο αυτόπτης μάρτυρας σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο.

Η πόλη Μανταγκάλι, στα όρια του δρυμού Σαμπίσα, που παραμένει ως και σήμερα φέουδο της Μπόκο Χαράμ, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων της οργάνωσης. Η πόλη ανακαταλήφθηκε από τον νιγηριανό στρατό μόλις τον Αύγουστο του 2014, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Η νέα επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο της Νιγηρίας, ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα, στη Σύνοδο του Ντακάρ για την Ασφάλεια, δήλωσε περήφανα πως η κατάσταση έχει τεθεί «υπό τον έλεγχο» των Αρχών, καθώς ο στρατός «έχει πλέον μπει στο δάσος της Σαμπίσας και σε ό,τι αφορά την παρουσία της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, θεωρώ ότι έχουμε “τελειώσει”».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ