ΚΟΣΜΟΣ

Έξω από την Παλμύρα ξανά οι τζιχαντιστές

Έξω από την Παλμύρα ξανά οι τζιχαντιστές
REUTERS/Dado Ruvic

Στα όρια της αρχαίας πόλης Παλμύρα στην κεντρική Συρία έφτασαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι τρομοκράτες, που είχαν εκδιωχθεί από την περιοχή πριν από εννέα μήνες, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τα στρατεύματα της κυβέρνησης Άσαντ.

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες εξαπολύουν εφόδους για να ανακαταλάβουν την πόλη, η οποία συνιστά παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, «προέλασαν» και έφθασαν «προ των πυλών» της Παλμύρας, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Το βουητό των μαχών ακουγόταν ως το εσωτερικό της πόλης και οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος κινητοποιήθηκαν», πρόσθεσε ο Ραχμάν.

Οι χθεσινές απώλειες αύξησαν σε 49 τους νεκρούς των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στις συγκρούσεις τους με τους τζιχαντιστές του ΙΚ στην επαρχία Χομς, ανέφερε ακόμη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσά τους ήταν 15 στρατιώτες και μαχητές προσκείμενοι στο καθεστώς που έχασαν τη ζωή τους σε ενέδρα του ΙΚ κοντά στην πετρελαιοπηγή Μάχιρ.

Την Πέμπτη, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν ταυτόχρονες επιθέσεις κοντά σε πετρελαιοπηγές και σε κοιτάσματα αερίου — στη Μάχιρ και στη Σάαρ — καθώς και σε άλλες περιοχές της Χομς, σκοτώνοντας 34 μέλη των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Οι τζιχαντιστές κυρίευσαν στρατόπεδα των κυβερνητικών δυνάμεων, σιλό, καθώς και το χωριό Τζάζαλ, βορειοδυτικά της Παλμύρας, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Το ΙΚ είχε καταλάβει πολλές πόλεις στην επαρχία της Χομς, συμπεριλαμβανομένης, τον Μάιο του 2015, της Παλμύρας και των αρχαιολογικών της χώρων, στην οποία οι τζιχαντιστές προκάλεσαν φοβερές καταστροφές.

Το καθεστώς ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Χομς, όμως οι δυνάμεις του δέχονται συχνά επιθέσεις από το ΙΚ, ειδικά σε απομονωμένες θέσεις, όπως οι πετρελαιοπηγές, η φύλαξη των οποίων χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ