ΚΟΣΜΟΣ

Μουμιοποιημένα πόδια 3.200 ετών βρήκαν την «βασιλική» τους ιδιοκτήτρια (pics)

Μουμιοποιημένα πόδια 3.200 ετών βρήκαν την «βασιλική» τους ιδιοκτήτρια (pics)
livescience

Ένα ζευγάρι μουμιοποιημένων ποδιών, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε τάφο στην Αίγυπτο πριν από έναν αιώνα, ανήκουν στην βασίλισσα Νεφερτάρη, την αγαπημένη σύντροφο του Φαραώ Ραμσή.

Η βασίλισσα σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία έχασε την ζωή της το 1.250 π.Χ. και ήταν γνωστή για την ομορφιά της. Παρότι ο τάφος της δημιουργήθηκε πριν από χιλιετίες, πολλά αντικείμενα βρέθηκαν κατά την διάρκεια ανασκαφής.

Ανάμεσα σε αυτά και τα μουμιοποιημένα πόδια, που μεταφέρθηκαν στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Τορίνο της Ιταλίας από αρχαιολόγους, που βρήκαν τον τάφο το 1904.

Φήμες τα ήθελαν να ανήκουν στην βασίλισσα, όμως δεν υπήρχε καμία επιστημονική απόδειξη. Όμως μελέτη που αναρτήθηκε στο ημερολόγιο PlosOne πιστοποιεί μέσω σειράς τεστ ότι τα πόδια ανήκουν πραγματικά στην Νεφερτάρη.

Η αιγυπτιολόγος Joann Fletcher, που εργάζεται για το Πανεπιστήμιο του York και έχει συν-γράψει την μελέτη, είπε πως υπήρχαν πολλοί λόγοι που δημιουργούσαν ερωτήματα σχετικά με την ιδιοκτήτρια των ποδιών.

«Δεν είχαμε τρόπο να μάθουμε αν ανήκαν τα λείψανα ανήκαν στην Νεφερτάρη. Θα μπορούσαν να έχουν ξεβραστεί στον τάφο αργότερα, σε μια από τις πλημμύρες που εμφανίζονται σε εκείνο το μέρος της Αιγύπτου».

Τα τεστ που έγιναν συμπεριλάμβαναν χρονολόγηση ραδιενεργού άνθρακα, γενετικές μελέτες, παλαιοπαθολογία και άλλα χημικά τεστ.

Στο τελικό συμπέρασμα η ερευνητική ομάδα κατέληξε πως τα πόδια ανήκουν σε μια γυναίκα που απεβίωσε γύρω στα 40, ηλικία που υπολογίζεται ότι πέθανε και η Νεφερτάρη.

«Μουμιοποιήθηκαν με πολύ υψηλά στάνταρ χρησιμοποιώντας τα πιο ακριβά υλικά», λέει η Fletcher και συνεχίζει: «Πολύ προσεκτικό κάλυμμα και προσοχή στην λεπτομέρεια».

Τα τεστ φαίνεται πως έδειξαν πως τα πόδια ανήκαν σε άτομο ύψους 1.67 και σανδάλια που επίσης βρέθηκαν στον τάφο είχαν φτιαχτεί για άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Fletcher η πιο πιθανή εξήγηση για την εύρεση μόνο των ποδιών είναι πως η μούμια της Νεφερτάρη διαμελίστηκε από τυμβωρύχους που έψαχναν για χρυσό και τιμαλφή.

«Σου δημιουργείται αυτό το παράξενο συναίσθημα όταν υπάρχει ένα σοβαρό επίπεδο ξεσκίσματος των λειψάνων ενός ανθρώπου για να βρεις πλούτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ