ΚΟΣΜΟΣ

Νόμπελ Ειρήνης: Ελπιδοφόρα η συμφωνία με τους FARC, είπε ο Σάντος στην απονομή

Νόμπελ Ειρήνης: Ελπιδοφόρα η συμφωνία με τους FARC, είπε ο Σάντος στην απονομή
REUTERS / NTB SCANPIX

Την άποψη ότι η συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου με τους μαρξιστές αντάρτες στην πατρίδα του, που διήρκεσε 52 χρόνια, αποτελεί «αχτίδα ελπίδας» για την επίλυση συγκρούσεων από τη Συρία έως το Νότιο Σουδάν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, κατά την παραλαβή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το Σάββατο.

Στην ομιλία αποδοχής του βραβείου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέθεσε ένα αντιπολεμικό τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016, ο Σάντος είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως και η Κολομβία άντλησε την έμπνευσή της από άλλες διαδικασίες ειρήνης, όπως εκείνες που επιτεύχθηκαν στη Νότια Αφρική και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Σάντος παρέλαβε το βραβείο – ένα χρυσό μετάλλιο, ένα δίπλωμα και μια επιταγή οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (870.000 δολάρια ΗΠΑ) – σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο του Όσλο, για τις προσπάθειές του να θέσει τέρμα σε μια σύγκρουση με τους αντάρτες FARC κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 220.000 άνθρωποι.

«Η συμφωνία ειρήνης στην Κολομβία είναι μια αχτίδα ελπίδας σε έναν κόσμο με τόσες συγκρούσεις και τόση μισαλλοδοξία», τόνισε και πρόσθεσε πως μια ακαδημαϊκή μελέτη στις ΗΠΑ τη χαρακτήρισε ως την πιο περιεκτική ειρηνευτική συμφωνία από τις 34 που έχουν υπογραφεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

nobel3

«Αποδεικνύει πως εκείνο που, στην αρχή, μοιάζει ακατόρθωτο μπορεί με την επιμονή να γίνει δυνατό ακόμη και στη Συρία, στην Υεμένη ή στο Νότιο Σουδάν», είπε ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιελάμβανε θύματα του πολέμου αλλά και τον βασιλιά της Νορβηγίας Χάραλντ.

Οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). δεν είχαν προσκληθεί, ωστόσο εκπροσωπούνταν από έναν ισπανό δικηγόρο. Ορισμένοι παρατηρητές των Νόμπελ θεωρούν πως ο ηγέτης των FARC, Ροντρίγκο Λοντόνιο, θα έπρεπε να μοιραστεί το βραβείο με τον Σάντος.

Το ακροατήριο χειροκρότησε μια ομάδα περίπου 10 θυμάτων του εμφυλίου που παρακολουθούσε την τελετή, όταν σηκώθηκαν μετά την παρουσίασή τους από τον Σάντος.

Ανάμεσά τους ήταν ο Λέινερ Παλάσιος, ένας άνδρας ο οποίος, όπως είπε ο Σάντος, έχασε 32 συγγενείς, ανάμεσά τους τους γονείς του και τρεις αδελφούς του, σε επίθεση με όλμο των FARC σε μια εκκλησία. Ο Παλάσιος μάλιστα δήλωσε ότι έχει συγχωρήσει τους δράστες της επίθεσης.

Η ειρηνευτική συμφωνία λίγο έλειψε να καταρρεύσει τον Οκτώβριο όταν οι κολομβιανοί ψηφοφόροι την απέρριψαν σε δημοψήφισμα, θεωρώντας ότι η πρώτη εκδοχή της ήταν πολύ επιεικής για τους αντάρτες.

Το Κογκρέσο ενέκρινε τον Νοέμβριο μια αναθεωρημένη συμφωνία, αλλά χωρίς να προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όπως ζητούσε ένα μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης.

santos2

Η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν, μέλος της πενταμελούς επιτροπής απονομής του βραβείου, είπε στην εισαγωγική ομιλία της πως ο Σάντος ήταν η «κινητήρια δύναμη» και πως η ειρηνευτική διαδικασία χρειάζεται «τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη μετά το δημοψήφισμα».

Στην ομιλία του, την οποία το κοινό άκουσε χειροκροτώντας όρθιο, ο Σάντος αναφέρθηκε σε ένα «ερώτημα που στοιχειώνει», όπως το χαρακτήρισε, από τους στίχους ενός από τα πιο διάσημα τραγούδια του Ντίλαν:

"How many deaths will it take till he knows too many people have died? The answer, my friend, is blowin' in the wind."

Η τελετή απονομής των υπόλοιπων βραβείων Νόμπελ για το 2016 – Λογοτεχνίας, Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Οικονομικών – θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα στη Στοκχόλμη. Ο Ντίλαν έχει πει ότι δεν θα παραστεί λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ