ΚΟΣΜΟΣ

Εκρήξεις Κωνσταντινούπολη: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Εκρήξεις Κωνσταντινούπολη: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες
REUTERS / MURAD SEZER

Τουλάχιστον 13 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και 38 ακόμα τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (22.30 ώρα Τουρκίας, 21.30 ώρα Ελλάδος) στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το γήπεδο της Μπεσίκτας, όπου νωρίτερα είχε διεξαχθεί η αναμέτρηση ανάμεσα στην ομώνυμη ομάδα και τη Μπούρσασπορ. «Οι δράστες στόχευαν σε μεγάλο αριθμό θυμάτων», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ενώ το Vodafone Arena είχε αδειάσει αρκετή ώρα νωρίτερα από τους οπαδούς των δύο ομάδων, ομάδα αστυνομικών, υπεύθυνων για την αντιμετώπιση της βίας, παρέμενε στον περιβάλλοντα χώρο.

Την ώρα που το λεωφορείο που θα τους μετέφερε ετοιμαζόταν να αναχωρήσει, παγιδευμένο αυτοκίνητο που βρισκόνταν ακριβώς έξω από τη θύρα των φιλοξενούμενων οπαδών (στη συγκεκριμένη περίπτωση της Μπούρσασπορ), εξερράγη, ενώ αμέσως μετά ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αμέσως μετά ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη έξω από το γήπεδο.

Στο σημείο έσπευσαν αμέσως δεκάδες ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα καθώς επίσης και ισχυρή αστυνομική δύναμη που απέκλεισε την περιοχή.

Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ και τα φωτογραφικά πρακτορεία ήταν ενδεικτικές της σφοδρότητας των εκρήξεων και δεν άφηναν πολλές ελπίδες για μη ύπαρξη θυμάτων. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν 38 άνθρωποι, αρκετοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι 15, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα τουρκικά χείλη.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

turk1

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε και άλλη έκρηξη, σε μεγάλο εμπορικό κέντρο κοντά στην πλατεία Ταξίμ, ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ερντογάν: Οι δράστες στόχευαν σε μεγάλο αριθμό θυμάτων

Να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές μπορούσαν στόχευαν οι δράστες της επίθεσης σύμφωνα με δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Απόψε πραγματοποιήθηκε μια τρομοκρατική επίθεση κατά των δυνάμεων ασφαλείας και των πολιτών μας. Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν μετά το τέλος του αγώνα Μπεσίκτας-Μπούρσασπορ, είχαν ως στόχο να χαθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές γινόταν. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων, υπάρχουν 'μάρτυρες' και τραυματίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.

Για «ξεκάθαρο τρομοκρατικό χτύπημα» έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών, Αχμέτ Αρσλάν με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το PKK.

ist34

Twitter / Hurriyet

turk3
turk 4
turk5
turk6
turk8

ΦΩΤΟ: REUTERS / MURAD SEZER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ