ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες με τους Σοσιαλδημοκράτες να είναι φαβορί

Ρουμανία: Στις κάλπες οι πολίτες με τους Σοσιαλδημοκράτες να είναι φαβορί
REUTERS/Bogdan Cristel

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται σήμερα η Ρουμανία με τους πολίτες να καλούνται να εκλέξουν την νέα κυβέρνηση της χώρας. Οι Σοσιαλδημοκράτες, του Βίκτορ Πόντα, αναμένεται να ανέβουν και πάλι στην εξουσία, μετά την παραίτηση τους τον Νοέμβριο του 2015 όταν ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις για την πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο του Βουκουρεστίου.

Η πυρκαγιά αυτή που κόστισε τη ζωή σε 64 ανθρώπους εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφαλείας. Έκτοτε τη χώρα κυβερνούν τεχνοκράτες υπό τον πρώην Επίτροπο Ντάτσιαν Σιόλος και την υποστήριξη της κεντροδεξιάς.

Τα εκλογικά κέντρα, που φτάνουν τις 19.000, άνοιξαν στις 07:00 (ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 21:00. Συνολικά 18,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν τους 466 βουλευτές και γερουσιαστές, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φτάνει στο ποσοστό του 40% της πρόθεσης ψήφου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Την υποστηρίζουν κυρίως που αγρότες και ηλικιωμένοι.

Μέλος της ΕΕ από το 2007 η Ρουμανία επανήλθε με ισχυρή ανάπτυξη, έπειτα από μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, όμως παρόλα αυτά παραμένει η δεύτερη πιο φτωχή χώρα της Ένωσης, με έναν κάτοικο στους τέσσερις να ζει στη φτώχεια.

Εξαιτίας της απογοήτευσης των ψηφοφόρων από τους πολιτικούς, το ποσοστό αποχής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό και να φτάνει το 60%, όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και η Ένωση Σώστε τη Ρουμανία (USR), και τα δύο κεντροδεξιά κόμματα, που εμφανίζονται να συγκεντρώνουν το 35% με 40% των ψήφων, ελπίζουν να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους για να προκαλέσουν την έκπληξη.

Τρία μικρά κόμματα ελπίζουν επίσης να περάσουν το όριο του 5% για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο και να μπορέσουν να διαδραματίσουν ρόλο κλειδί για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τους νέους να πάνε να ψηφίσουν, η κυβέρνηση τεχνοκρατών πρόσφερε στους φοιτητές ένα δωρεάν ταξίδι με το τραίνο στις πόλεις καταγωγής τους.

Στο μεταξύ ένας νόμος του 2001 απαγορεύει σε κάθε πρόσωπο που έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη να αναλάβει υπουργείο. Ο νόμος αυτός θα δημιουργήσει πρόβλημα στην περίπτωση νίκης του PSD, ο πρόεδρος του οποίου Λίβιου Ντραγκνέα καταδικάστηκε την άνοιξη σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή για εκλογική νοθεία.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, της κεντροδεξιάς, έθεσε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη ανακοινώνοντας ότι θα αποκλείσει από την πρωθυπουργία κάθε πρόσωπο που έχει ζητήματα με τη δικαιοσύνη, ακόμη κι αν δεν έχει δικαστεί ακόμη, γεγονός που θέτει εκτός παιχνιδιού και τον Πόντα, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής.

Το PSD έχει επισημάνει ότι θα ανακοινώσει το όνομα του πιθανού του πρωθυπουργού μετά την ορκωμοσία του νέου κοινοβουλίου, που θα γίνει το νωρίτερο στις 19 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση νίκης, τα κόμματα της κεντροδεξιάς αναμένεται να ζητήσουν από τον Σιόλος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ο Σιόλος, πρώην Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία, που εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος» και χαίρει την υποστήριξης του Γιοχάνις, έχει δεσμευθεί να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας, αλλά και της διαύγειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ