ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το PKK «βλέπουν» πίσω από τη διπλή επίθεση

Τουρκία: Το PKK «βλέπουν» πίσω από τη διπλή επίθεση
REUTERS/Murad Sezer

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ενδέχεται να ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό 155.

Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk, όπου επεσήμανε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας.

«Τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη», εξήγησε.

Στο μεταξύ σήμερα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να έχει ζητήσει οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες προς τιμή των θυμάτων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο Καζακστάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις εκρήξεις τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο την αστυνομία και τους πολίτες. Στόχος των δραστών ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να προκαλέσουν τον μέγιστο αριθμό θυμάτων.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι με τη θέληση του Θεού εμείς ως χώρα και ως έθνος θα αντιμετωπίσουμε τον φόβο, τις τρομοκρατικές οργανώσεις (...) και τις δυνάμεις πίσω τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόιλου δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη, που σημειώθηκε περίπου δύο ώρες μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μπεσίκτας και της Μπουρσασπόρ, σημειώθηκε σε ένα σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικοί των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που η αστυνομία είχε περικυκλώσει τον βομβιστή αυτοκτονίας στο πάρκο Μάκα που βρίσκεται εκεί κοντά.

Οκτώ από τους νεκρούς ήταν πολίτες, ενώ οι υπόλοιποι 30 αστυνομικοί, σύμφωνα με τον Σόιλου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 17 από τους τραυματίες υποβάλλονται σε εγχειρήσεις, ενώ 14 βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής έχουν γίνει δέκα συλλήψεις, επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, όμως δεν έκανε εκτιμήσεις για το ποιος ενδέχεται να είναι πίσω από τις επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ