ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές

Ρουμανία: Επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών στις βουλευτικές εκλογές
REUTERS / INQUAM PHOTOS

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Ρουμανίας (PSD) επικράτησαν την Κυριακή στις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας ευρύ προβάδισμα, όπως κατέδειξαν τα exit poll και πλέον ξεκινούν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με ένα μικρότερο κόμμα με το οποίο θα συμμαχήσουν.

Το κόμμα, που όπως γράφει το ΑΠΕ, στόχευε στην επιστροφή στην εξουσία έναν χρόνο αφότου ο συνασπισμός του οποίου ηγείτο κατέρρευσε στον απόηχο των διαδηλώσεων στους δρόμους με επίκεντρο την διαφθορά στην δημόσια διοίκηση, φαίνεται ότι εξασφάλισε την πλειονότητα των ψήφων των Ρουμάνων πολιτών, μετά τις υποσχέσεις για αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Τα exit poll που διεξήχθησαν από τα CURS-Avangarde και IRES κατέδειξαν ότι το PSD συγκεντρώνει σχεδόν το 46% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) με 22%. Το κόμμα «Ένωση Σώστε τη Ρουμανία», νεοεισερχόμενο στην πολιτική σκηνή της χώρας, εξασφαλίζει ποσοστό 9,2%.

Το ALDE, ένα μικρό κόμμα του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Καλίν Ταριτσεάνου, πιστός σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών, αναμένεται να λάβει το 6% των ψήφων.

«Είμαι ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα» δήλωσε ο ηγέτης του PSD, Λίβιου Ντραγκνέα (φωτό), μετά την ανακοίνωση των exit poll.

«Η Ρουμανία είναι μια όαση σταθερότητας στην περιοχή. Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να κατανοήσουν και να σεβαστούν την σημερινή ψηφοφορία».

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον σύμμαχό του, το ALDE.

«Τις επόμενες ημέρες, το PSD και το ALDE θα ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να σχηματιστεί μια κυβέρνηση πλειοψηφίας στη βουλή», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ντραγκνέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ