ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκλείδωσαν το μυστικό που κρύβεται πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα;

Ξεκλείδωσαν το μυστικό που κρύβεται πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα;
REUTERS/Edgar Su

Γάλλος επιστήμονας πιστεύει ότι «ξεκλείδωσε» το μυστικό που κρύβεται πίσω από το πιο αινιγματικό χαμόγελο στον κόσμο της τέχνης, αυτό της Μόνα Λίζα.

Μετά από μια δεκαετία μελέτης του διάσημου πορτρέτου του Leonardo da Vinci και χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές για τη σάρωση του έργου ο Pascal Cotte ισχυρίζεται ότι είδε την εικόνα μιας άλλης γυναίκας πίσω από τον πίνακα της Μόνα Λίζα.

«Όταν τελείωσα την ανοικοδόμηση της Lisa Gherardini, ήμουν μπροστά στο πορτρέτο και αυτή είναι τελείως διαφορετική από την Μόνα Λίζα σήμερα. Αυτή δεν είναι η ίδια γυναίκα», είπε ο Cotte σε συνέντευξή του στο BBC2.

Όπως φαίνεται ο διάσημος ζωγράφος άλλαξε το «στήσιμο» του μοντέλου του, καθώς ο αρχικός πίνακας δείχνει την Μόνα Λίζα να κάθεται στο πλάι και να κοιτάει στο κενό.

Ο Cotte είναι συνιδρυτής της εταιρείας Lumiere Paris και είχε πρόσβαση από το Μουσείο του Λούβρου στον πίνακα από το 2004. Ο Cotte και η εταιρεία του είναι δημιουργοί μιας νέας πατέντας που ονομάζεται Layer Amplification Method (LAM), η οποία εφαρμόζεται ως εξής. Μια σειρά από πολύ έντονα φώτα «χτυπούν» επάνω στο έργο και έπειτα γίνονται μετρήσεις του φωτός και των αντανακλάσεων του και αναπαριστάται το κάτω στρώμα του πίνακα.

Ο Leonardo da Vinci πιστεύεται ότι είχε εργαστεί επάνω στο πορτραίτο αυτό μεταξύ 1503 και 1517, ενώ βρισκόταν στη Φλωρεντία και αργότερα στη Γαλλία. Για αιώνες, ήταν ευρέως αποδεκτό ότι είναι η Lisa Gherardini, η σύζυγος ενός εμπόρου μεταξιού της Φλωρεντίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ