ΚΟΣΜΟΣ

O Αυστριακός ΥΠΕΞ απειλεί την Τουρκία

O Αυστριακός ΥΠΕΞ απειλεί την Τουρκία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/SVEN HOPPE

Με μπλοκάρισμα του κοινού ανακοινωθέντος του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες απειλεί ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Και αυτό επειδή, κατά την άποψή του, το σχέδιο της ΕΕ δεν ασκείται επαρκώς κριτική απέναντι στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, ζητά να υπάρξει "τουλάχιστον ένα πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Άγκυρα.

Ο ίδιος δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα κείμενο στο οποίο "δεν διατυπώνεται σαφώς ο στόχος για αντίδραση σε όσα συνέβησαν στην Τουρκία", ανέφερε, παραπέμποντας στα ψηφίσματα, τόσο της αυστριακής Βουλής όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα οποία υποστηρίζεται σαφώς ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ένα μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων θα ήταν "ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, ότι χρειάζεται μία αλλαγή", θα έδειχνε επίσης πως δεν είναι ασήμαντο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ θα προκαλούσε μία συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (σ.σ. κατά τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη), που, κατά την άποψή του, θα ήταν επίσης καλό.

Νωρίτερα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στη δημόσια αυστριακή ραδιοφωνία επανέλαβε την πάγια θέση του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία υπενθυμίζοντας πως έχουν συλληφθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι, πως εκφοβίζονται οι αντιφρονούντες και επίκειται επαναφορά της θανατικής ποινής, είχε σημειώσει ότι θεωρεί λάθος να συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σαν να μην έχουν υπάρξει τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία αρνητικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, τόνισε πως είναι άδικο η ΕΕ να χρησιμοποιεί διαφορετικές προδιαγραφές απέναντι σε άλλες χώρες, και πως ούτε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ότι υπάρχει μία συμφωνία μαζί της για το προσφυγικό θα πρέπει να αποτελούν βάση για διαφορετικές προδιαγραφές, αναφέρει το ΑΠΕ.

Κατά την άποψή του, η στάση της ΕΕ απέναντι στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σε σχέση με τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνουν είναι συχνά πολύ αυστηρή, ενώ πολλοί στην ΕΕ είναι πολύ ανεκτικοί απέναντι στην Τουρκία.

Πρόσφατα ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διαμηνύσει πως οριστικά η Αυστρία δεν πρόκειται να υποστηρίξει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας πως δεν "βλέπει" αυτή τη στιγμή καμία πιθανότητα για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή για μία απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία. Κατά την άποψή του, αυτές οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τη Συμφωνία για το Προσφυγικό, "σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκπληρωθούν".

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, ως προς τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία μπορούν να αποφασίσουν μόνον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ