ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ «φοβάται» πως η Τουρκία θα σπάσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Η ΕΕ «φοβάται» πως η Τουρκία θα σπάσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες
REUTERS/Alexandros Avramidis

Για πιθανό σπάσιμο της συμφωνίας για το προσφυγικό από την μεριά της Τουρκίας προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, η Frontex σκοπεύει να ενισχύσει την παρουσία της στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στέλνοντας 60 υπαλλήλους της για να πραγματοποιούν ελέγχους.

Μάλιστα η αποστολή των υπαλλήλων έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Θα είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, όπου κλιμάκιο της Frontex θα σταλεί σε εκείνη την περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, οι υπάλληλοι θα έχουν τις εξής δύο αρμοδιότητες: Η πρώτη, θα αφορά σε ελέγχους διαβατηρίων στις επίσημες διαβάσεις των συνόρων. Η δεύτερη θα αφορά την πραγματοποίηση περιπολιών στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών προκειμένου να αποφευχθούν οι παράνομες μετακινήσεις.

Οι δύο ομάδες της Frontex θα έχουν ως κεντρικά σημεία ελέγχου το Κιλκίς και τους Ευζώνους.

Επιπλέον, στα καθήκοντα των υπαλλήλων θα περιλαμβάνεται πιθανόν και η ανάκριση των μεταναστών, σχετικά με τον τόπο καταγωγής τους και τις διαδρομές που ακολουθούν τα δίκτυα των διακινητών.

Ήδη, υψηλόβαθμοι αντιπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας, προχώρησαν σε έλεγχο της περιοχής την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ