ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Έπεσε» το Χαλέπι, συναγερμός για θηριωδίες

Συρία: «Έπεσε» το Χαλέπι, συναγερμός για θηριωδίες
REUTERS/Omar Sanadiki TPX IMAGES OF THE DAY

Εγκαταλείπουν το Χαλέπι οι αντάρτες, με τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του να έχουν πλέον στα χέρια τους τον πλήρη έλεγχο σε όλες τις συνοικίες της πόλης, όπως μεταδίδει το reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του στρατού.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των ανταρτών, καθώς αξιωματούχος του στρατού δήλωσε ότι οι αντάρτες εγκαταλείπουν την πόλη της Συρίας "σε κατάσταση πανικού", την ώρα που άλλος αξιωματούχος που εδρεύει στην Τουρκία και ανήκει στην παράταξη Τζάμπα Σαμίγια του Χαλεπίου δήλωσε ότι οι αντάρτες άνοιξαν νέο μέτωπο κατά μήκος του ποταμού.

Πάντως οι αεροπορικές επιδρομές περιορίστηκαν σημαντικά αργά χθες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως περιέγραψε ένας δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στην πόλη, έπειτα από ημέρες σφοδρών βομβαρδισμών των περιοχών των ανταρτών.

Μέχρι χθες το βράδυ η κυβερνητική πλευρά πανηγύριζε και όπως ο δημοσιογράφος του Reuters περιέγραψε οι σφαίρες "έπεφταν σαν βροχή" καθώς οι στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα θριαμβευτικά.

2016 12 12T195703Z 866577779 RC169AFCBAB0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA CELEBRATIONS

Πηγή: REUTERS/ Omar Sanadiki

Χθες Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν περισσότερες από τις μισές εναπομείνασες περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες στο Χαλέπι και οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών περιορίστηκαν σε λίγες συνοικίες στη δυτική όχθη του ποταμού της πόλης.

2016 12 13T035210Z 2021220999 RC19AE071E00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail TPX IMAGES

Παράλληλα, χιλιάδες επιπλέον κάτοικοι εγκατέλειπαν το Χαλέπι μεταφέροντας ό,τι μπορούσαν να διασώσουν από τα υπάρχοντά τους, κάποιοι ακόμη και με αναπηρικά αμαξίδια, προτού ξεσπάσει δυνατή νεροποντή αργά το βράδυ.

Η ανακατάληψη όλων των περιοχών των ανταρτών στο Χαλέπι είναι η μεγαλύτερη νίκη επί του πεδίου της μάχης για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του, δηλαδή τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, το Ιράν και σιίτες πολιτοφύλακες.

2016 12 12T172919Z 1902443348 RC1265162790 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

Πηγή: REUTERS/Abdalrhman Ismail

Για τους αντάρτες είναι μία σφοδρή ήττα που θα τους αφήσει μία μικρή μόνο παρουσία στις κυριότερες πόλεις της χώρας. Οι αντάρτες εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας δυτικά του Χαλεπίου και την Ιντλίμπ, επίσης στη βορειοδυτική Συρία.

Κι ενώ ο συριακός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στο Χαλέπι, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έκανε χθες έκκληση μέσω email στις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν τη ζωή των αμάχων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε την ανησυχία του για τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για θηριωδίες στο Χαλέπι εις βάρος αμάχων, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αργά χθες το βράδυ.

Διαβάστε επίσης:

Χαλέπι: πέφτει μεν αλλά ο πόλεμος δεν τελειώνει (vid & pics)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ