ΚΟΣΜΟΣ

Χαλέπι: Περισσότερα από 100 παιδιά παγιδευμένα σε υπό πολιορκία κτίριο

Χαλέπι: Περισσότερα από 100 παιδιά παγιδευμένα σε υπό πολιορκία κτίριο
REUTERS

Συναγερμό στη διεθνή κοινότητα και στις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία έχουν σημάνει ΟΗΕ και Unicef προκειμένου να μην θρηνήσουμε την απώλεια ανήλικων παιδιών που φέρονται να έχουν παγιδευτεί σε υπό πολιορκία κτίριο στο ανατολικό Χαλέπι.

Σύμφωνα με τη Unicef που επικαλείται ανώνυμη μαρτυρία γιατρού, «περισσότερα από 100 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τους γονείς τους παιδιά έχουν παγιδευτεί σε κτίριο που βρίσκεται υπό σφοδρή πολιορκία στο ανατολικό Χαλέπι και κινδυνεύουν».

Προσπάθειες να ανοίξει διάδρομος για άμαχους και αντάρτες

Η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι Σύροι αντάρτες από τις συνοικίες του Χαλεπίου που παραμένουν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.

Το Παρίσι προειδοποιεί τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να γίνει συνένοχη σε ενέργειες "εκδίκησης και τρόμου" που διαπράττονται στην πόλη και ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι ο στρατός του Άσαντ σκότωσε σήμερα τουλάχιστον 82 πολίτες σε τέσσερις διαφορετικές συνοικίες στον ανατολικό τομέα της πόλης.

2016 12 12T232023Z 770624606 RC14D5A06D00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για πιθανά αντίποινα με θύματα χιλιάδες πολίτες που θεωρείται ότι ακόμη είναι εγκλωβισμένοι "σε μία γωνιά της κόλασης" μικρότερη από ένα τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

"Μέχρι χθες το απόγευμα της Δευτέρας σύμφωνα με πληροφορίες οι φιλο-κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 82 πολίτες, περιλαμβανομένων 11 γυναικών και 13 παιδιών σε τέσσερις διαφορετικές συνοικίες",

είπε ο Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν "πολύ περισσότερα" θύματα.

2016 12 12T173725Z 2027155564 RC1F4E474D90 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

"Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι οι πολίτες πυροβολούνται στο δρόμο την ώρα που προσπαθούν να διαφύγουν ή πυροβολούνται μέσα στα σπίτια τους".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Γενς Λάρκε, έκανε λόγο για "απόλυτη κατάρρευση της ανθρωπότητας στο Χαλέπι".

Χθες, Δευτέρα, ο συριακός στρατός κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα των ανταρτών στο Χαλέπι υποχρεώνοντάς τους να περιοριστούν σε λιγοστές μόνο συνοικίες της πόλης.

"Οι προσπάθειες για να ανοίξει ένας διάδρομος για τους αντάρτες και τους πολίτες στο Χαλέπι και να εκκενωθεί η περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία",

δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του και πρόσθεσε

"Τούρκοι και ρώσοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Τουρκία για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου καθώς και της εκεχειρίας",

δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

2016 12 12T232657Z 484574670 RC14F98ADE00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες μαζί με τις ΗΠΑ καθώς και το Ιράν, την ΕΕ και τις χώρες του Κόλπου για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανταρτών από το Χαλέπι.

Αλλά και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις συνομιλίες με την Ρωσία και με άλλες χώρες σχετικά με το Χαλέπι και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η εκεχειρία ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα, με τον Τσέχο ομόλογό του, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε την προγραμματισμένη συνάντηση ανάμεσα σε ρώσους και τούρκους αξιωματούχους διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία ακόμη συνάντηση της τουρκικής πλευράς με τη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία.

2016 12 12T171027Z 1044824730 RC11811C51B0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO

"Βλέπουμε την χειρότερη μορφή βαρβαρότητας στο Χαλέπι και το καθεστώς και οι υποστηρικτές του είναι υπεύθυνοι γι αυτό. Οι τραυματίες δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν (την πόλη) και οι κάτοικοι πεθαίνουν της πείνας. Ωστόσο, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Ακόμη κι αν όλοι παραμείνουν σιωπηλοί, εμείς δεν θα σιωπήσουμε...Πάντα καταλήγουμε σε ξεκάθαρες προτάσεις, αλλά είδαμε ότι πολλές χώρες δεν ήταν ειλικρινείς".

Από την πλευρά της, η Γαλλία έκανε έκκληση σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν ώστε να διακριβώσουν τι συντελείται στην πολιορκούμενη πόλη καθώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για θηριωδίες από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων εις βάρος πολιτών, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα.

2016 12 12T132537Z 2066516542 RC1365752600 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA ALEPPO copy

"Οι υποστηρικτές του καθεστώτος και πρώτη η Ρωσία δεν μπορούν να επιτρέπουν αυτή τη λογική της εκδίκησης και του τρόμου χωρίς να διακινδυνεύουν να θεωρηθούν συνένοχοι",

δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

"Καλώ τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν για να διακριβώσουν τι συμβαίνει στο Χαλέπι ώστε η διεθνής κοινότητα να μην αφήσει αυτά τα εγκλήματα ατιμώρητα".

συμπλήρωσε ο Ερό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ