ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν ετοιμάζεται να απαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις

Το Ιράν ετοιμάζεται να απαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις
Reuters

Να ξεκινήσουν «τον σχεδιασμό» πυρηνοκίνητων πλοίων, ζήτησε σήμερα από ειδικούς ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, αντιδρώντας στην ανανέωση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης για ακόμη δέκα χρόνια.

Χαρακτηρίζοντας την ανανέωση των κυρώσεων αυτών από το αμερικανικό Κογκρέσο ως «παραβίαση» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, ο Ροχανί ζήτησε από τον επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας «να προγραμματίσει τον σχεδιασμό και την παραγωγή πυρηνοκίνητων κινητήρων για τη ναυτιλία».

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ, ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να λάβει «νομικά μέτρα» σε διεθνές επίπεδο για τυχόν «παραλήψεις» από την πλευρά των ΗΠΑ στην εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς και για την ανανέωση των κυρώσεων.

Την ανανέωση των κυρώσεων ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο, πρέπει, όμως, να επικυρωθεί και από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να ισχύσει, κάτι που αναμένεται να γίνει χωρίς πρόβλημα, όπως εκτιμούν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ