ΚΟΣΜΟΣ

ΜΝΙ: Προειδοποιούν τον Τσίπρα να μην «παίξει» με πρόωρες εκλογές

ΜΝΙ: Προειδοποιούν τον Τσίπρα να μην «παίξει» με πρόωρες εκλογές
Mark Renders/Getty Images/Ideal Images

Κατ' ιδίαν προειδοποιήσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην χρησιμοποιήσει το χαρτί των «πρόωρων εκλογών» ως τακτική διαπραγμάτευσης, τώρα που οι συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ εμφανίζονται να είναι σε τέλμα, δίνουν ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ένα απίστευτο παρασκήνιο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, με την ελληνική κυβέρνηση να «σηκώνει» τους τόνους απέναντι κυρίως στο ΔΝΤ, το οποίο προκαλεί κάθε στιγμή μέσω άρθρων.

Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα που δημιουργείται, το γερμανικό πρακτορείο MNI υποστηρίζει πως η κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση την Ελλάδα, μπορεί να παραταθεί μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν καμία πλευρά δεν υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της.

«Στον Τσίπρα έχει δοθεί μια φιλική προειδοποίηση να μην αναστατώσει την Ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ιδίως με τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία να πλησιάζουν», αναφέρει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο MNI.

«Ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα η Γερμανία, τηρούν ακόμη τις επιφυλάξεις τους για τον Τσίπρα. Έχει συζητηθεί η ιδέα ότι μπορεί να επιχειρήσει να 'εκβιάσει' με πρόωρες εκλογές προκειμένου να εξασφαλίσει μια πιο συμφέρουσα συμφωνία», σχολίασε η πηγή και πρόσθεσε: «Τρόποι σκέψης σαν αυτόν είναι αντιπαραγωγικοί και θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ».

«Είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι επειδή η Γερμανία επιθυμεί μια ομαλή προεκλογική περίοδο, θα υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της προς την Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδέχεται να ποντάρει και να χάσει», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος ο Τσίπρας, συνεχίζει το δημοσίευμα, άφησε να εννοηθεί πριν από δύο εβδομάδες πως οι πρόωρες εκλογές μπορεί να αποδειχθούν αναπόφευκτες εάν ζητηθεί να περάσουν περισσότερα μέτρα από το κοινοβούλιο, δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας των 3 εδρών του κυβερνητικού συνασπισμού. Τελικά οπισθοχώρησε, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Τσίπρα, Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε στο πρακτορείο πως «έχουμε πλήρη συναίσθηση πως μια προεκλογική περίοδος θα δυσχέραινε, παρά θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις».

Το δημοσίευμα κάνει επίσης αναφορά στην επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο την Παρασκευή, όπου ελπίζει σε μερική πολιτική κάλυψη. Παρόλα αυτά, προσθέτει το δημοσίευμα, η Μέρκελ παραδοσιακά δεν κάνει πολιτικές παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ