ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν χαιρετίζει την απελευθέρωση του Χαλεπίου

Το Ιράν χαιρετίζει την απελευθέρωση του Χαλεπίου
Reuters/drone

Ιρανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν σήμερα την «απελευθέρωση» του Χαλεπίου, ενώ, ο συριακός στρατός επανέλαβε τις επιδρομές του εναντίον των απομονωμένων ανταρτών που εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας, ο στρατηγός Χοσέιν Ντεχγκάν, τηλεφώνησε στον Σύρο ομόλογό του για να «συγχαρεί τον συριακό λαό και τη συριακή κυβέρνηση για τις νίκες του συριακού στρατού και των δυνάμεων της αντίστασης προκειμένου να ελευθερώσουν την πόλη Χαλέπι από τα χέρια των τρομοκρατών».

2016 12 14T162143Z 740639877 RC1B8074BAC0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA

πηγή: REUTERS/ABDALRHMAN ISMAIL

Το Ιράν υποστηρίζει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έχοντας στείλει στη χώρα στρατιωτικούς συμβούλους και «εθελοντές» που μάχονται στο πλευρό του συριακού στρατού.

Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, χαιρέτισε από τη πλευρά του «τις νίκες των γενναίων παιδιών της περιοχής που έκαναν τους τρομοκράτες να υποχωρήσουν (...) έτσι ώστε η σημαντική πόλη Χαλέπι να απελευθερωθεί και σύντομα και η Μοσούλη να απελευθερωθεί», είπε αναφερόμενος στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, εναντίον του οποίου έχουν εξαπολύσει επίθεση φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Στην Τεχεράνη εμφανίστηκαν πανό με το σύνθημα: «Η μάχη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν έχει τελειώσει ακόμη. Το Χαλέπι απελευθερώθηκε». Φέρουν την υπογραφή των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του Ιράν, και του δημαρχείου της Τεχεράνης.

Ο στρατηγός Γιαχία Σαφάβι, υψηλόβαθμος σύμβουλος, του Ανώτατου Ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, και πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε πως πλέον «το Ιράν ενεργεί ως η πρώτη δύναμη στην περιοχή».

«Ο συνασπισμός ανάμεσα στο Ιράν, τη Ρωσία, τη Συρία και τη Χεζμπολάχ επέτρεψε την απελευθέρωση του Χαλεπίου και θα απελευθερώσει προσεχώς τη Μοσούλη (...) Αυτός ο συνασπισμός υπερισχύει (στη Μοσούλη) (...) κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω το πολιτικό βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην περιοχή», ανέφερε.

«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος (των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής) (Ντόναλντ Τραμπ) θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα πως το Ιράν είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην περιοχή», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ