ΚΟΣΜΟΣ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ η γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή

Η Μάργκαρετ Θάτσερ η γυναίκα με την μεγαλύτερη επιρροή
WIKIPEDIA

Στην κορυφή του καταλόγου με τις γυναίκες που είχαν την μεγαλύτερη επιρροή στις ζωές άλλων γυναικών τα τελευταία 70 χρόνια βρίσκεται η εκλιπούσα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, η οποία απεβίωσε το 2013, ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας και επίσης η μακροβιότερη ηγέτιδα της χώρας τον 20ο αιώνα, καθώς κυβέρνησε από το 1979 έως το 1990.

Η πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκεται στην πρώτη θέση του καταλόγου των 7 γυναικών που συντάχθηκε από την εκπομπή "Woman's Hour" του ραδιοφωνικού δικτύου BBC Radio 4 με αφορμή τα 70α της γενέθλια.

Η Μπρίτζετ Τζόουνς, η μυθιστορηματική πρωταγωνίστρια των βιβλίων της Βρετανίδας συγγραφέως Έλεν Φίλντινγκ, βρίσκεται επίσης στον «Κατάλογο των Ισχυρών».

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται ακόμα η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μπιγιονσέ, η Αυστραλή ακαδημαϊκός Ζερμέν Γκρηρ και η Έλεν Μπρουκ, που ίδρυσε το 1964 τα Κέντρα Συμβουλευτικής Μπρουκ, προσφέροντας συμβουλές αντισύλληψης σε ανύπαντρες γυναίκες.

Η Μπάρμπαρα Κάσλ, μια βουλευτής των Εργατικών που έδωσε μάχη για τα ίσα εργασιακά δικαιώματα αντρών-γυναικών το 1970, και η Τζαγιάμπεν Ντεσάι, μια ακτιβίστρια κατά των χαμηλών μισθών και των κακών συνθηκών εργασίας για τις γυναίκες, φιγουράρουν και αυτές στον κατάλογο.

Αν και η Μάργκαρετ Θάτσερ βρίσκεται στην κορυφή, οι άλλες γυναίκες δεν καταλαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις.

«Ο κατάλογος λαμβάνει υπόψη του ένα εύρος εμπειριών σε συνάρτηση με ένα εύρος ηλικιών» δήλωσε η παρουσιάστρια του BBC 5 Έμμα Μπάρετ, που προεδρεύει της κριτικής επιτροπής και πρόσθεσε:

«Ελπίζουμε ότι αυτός ο κατάλογος θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης, θα διδάξει και, κάτι που έχει σημασία, θα ρίξει φως στο έργο ορισμένων γυναικών την ιστορία των οποίων ενδεχομένως αρχίζουμε να ξεχνάμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ