ΚΟΣΜΟΣ

Πώς αισθάνεται κάποιος που ξυπνά από κώμα; Μια γυναίκα που το έζησε απαντά

Πώς αισθάνεται κάποιος που ξυπνά από κώμα; Μια γυναίκα που το έζησε απαντά
Reuters/Joe Skipper

«Ένας άνθρωπος που ξυπνά από κώμα μετά από καιρό νιώθει σαν να έχει απολαύσει έναν πολύ καλό ύπνο;». Αυτή είναι η ερώτηση αυτή έθεσε ένας του χρήστης του Quora και η πρώτη απάντηση ήρθε μετά από λίγες ώρες.

 

Στην ερώτηση απάντησε η Erin Barker από το Buena Park, της Καλιφόρνια η οποία επέζησε από κώμα:

«Εν ολίγοις, Οχι

Βρισκόμουν σε τεχνητό κώμα για δύο εβδομάδες όταν ήμουν 17 ετών. Θυμάμαι ότι με μετέφεραν στα επείγοντα του νοσοκομείου, μου έκαναν αξονική τομογραφία και στη συνέχεια με έβαλαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Βέβαια το τι θυμάμαι και το τι πραγματικά συνέβη είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Αυτό που θυμάμαι: Ξύπνησα σε ένα νοσοκομείο δίπλα στη θάλασσα. Έπρεπε να πάω τουαλέτα, όμως δεν ήμουν σε θέση να επικοινωνήσω με την γιατρό. Εκείνη μου έδωσε ένα στυλό και ένα χαρτί και μου ζήτησε να γράψω τι πρόβλημα έχω. Μετά άκουσα κάτι σαν συναγερμό και με μετέφεραν σε ένα ασθενοφόρο. Ενώ περίμενα μέσα στο ασθενοφόρο, είδα τη μητέρα μου να περπατά στην προβλήτα που οδηγεί στο δωμάτιό μου. Τότε είδα ένα τεράστιο παλιρροιακό κύμα, ούρλιαξα, έκλαψα και μετά λιποθύμησα.

Ξύπνησα σε ένα άλλο νοσοκομείο, βλέποντας στις ειδήσεις να μιλάνε για ένα παλιρροιακό κύμα που χτύπησε ένα νοσοκομείο. Ακόμη αναζητούσαν επιζήσαντες. Το όνομα της μητέρας μου βρισκόταν στη λίστα με τους αγνοούμενους. Έκλαψα. Διάφοροι συγγενείς έσπευσαν στο δωμάτιό μου. Λίγα λεπτά μετά μπήκε μέσα η μητέρα μου σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Έκλαψα υστερικά. Μετά λιποθύμησα. Για ακόμα μία φορά, ξύπνησα σε ένα άλλο νοσοκομείο, με τη μητέρα μου να κάθεται στο πλάι μου διαβάζοντας ένα βιβλίο.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα: Αφού με έβαλαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, οι γιατροί προκάλεσαν τεχνητό κώμα και παράλυση, επειδή ήμουν πολύ άρρωστη και το σώμα μου αντιστεκόταν σε ό,τι προσπαθούσαν να κάνουν για να με σώσουν. Έμεινα στο ίδιο νοσοκομείο, στο ίδιο ακριβώς δωμάτιο, όσο καιρό βρισκόμουν σε αυτήν την κατάσταση. Δεν συνέβη τίποτα συνταρακτικό, απλώς μπαινόβγαιναν στο δωμάτιό μου συγγενείς για να με δουν και ίσως να με αποχαιρετήσουν (για κάποιες μέρες η κατάστασή μου ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη).

Επομένως, όχι, το κώμα δεν μοιάζει σε τίποτα με τον καλό ύπνο. Οι σκέψεις και τα όνειρα που περνούν από το μυαλό σου όταν βρίσκεσαι σε κώμα είναι τόσο ρεαλιστικά που θα ορκιζόσουν ότι είναι πραγματικές αναμνήσεις.

Το να ξυπνάς από κώμα είναι τρομακτικό, σου προκαλεί σύγχυση και δεν θυμίζει καθόλου τον ύπνο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ