ΚΟΣΜΟΣ

Κατέψυξε την ωοθήκη της πριν την εφηβεία κι έγινε μητέρα στα 24

Κατέψυξε την ωοθήκη της πριν την εφηβεία κι έγινε μητέρα στα 24
EPA/ φωτογραφία αρχείου

Ελπίδες σε νεαρές γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, ακόμη κι αν χάνουν τη γονιμότητά τους εξαιτίας θεραπειών για καρκίνο ή για αυτονάνοσα νοσήματα, δίνει ένα νέο ιατρικό επίτευγμα, χάρη στο οποίο μια 24χρονη από το Ντουμπάι κατάφερε να φέρει στο κόσμο το μωρό της.

Η 24χρονη, έγινε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο, που γέννησε μωρό, χρησιμοποιώντας την ωοθήκη της που της είχε αφαιρεθεί και είχε καταψυχθεί, όταν ήταν ακόμη παιδί.

Η Μοάζα Αλ Ματρούσι από το Ντουμπάι, είχε γεννηθεί με β-θαλασσαιμία, μια κληρονομική πάθηση του αίματος, για την οποία, όταν ήταν παιδί εννέα ετών, χρειάσθηκε να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, προτού κάνει μεταμόσχευση μυελού με δότη τον αδελφό της.

Δεδομένου ότι η χημειοθεραπεία μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες της, οι γιατροί σε νοσοκομείο της Βρετανίας, αφαίρεσαν με επέμβαση τη δεξιά ωοθήκη της αλ Ματρούσι πριν υποβληθεί στη θεραπεία, και την κατέψυξαν σε θερμοκρασία μείον 196 βαθμών Κελσίου, προτού την αποθηκεύσουν για χρόνια σε υγρό άζωτο.

2346247

Πηγή: EPA/GAETAN BALLY/φωτογραφία αρχείου

Πέρυσι γιατροί στη Δανία μεταμόσχευσαν τμήματα του κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού ξανά στη νεαρή πλέον γυναίκα, με αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες η ορμονική λειτουργία της να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, να έχει ωορρηξία και η γονιμότητά της να αποκατασταθεί.

Για να αυξήσει τις πιθανότητές της να πιάσει παιδί, η Μοάζα Αλ Ματρούσι έκανε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία είχε επιτυχία, με αποτέλεσμα τρία γονιμοποιημένα ωάρια να εμφυτευθούν φέτος στη μήτρα της. Τελικά η γυναίκα μόλις γέννησε ένα υγιές αγοράκι στο ιδιωτικό Νοσοκομείο Πόρτλαντ στο Λονδίνο και όπως είπε, σύμφωνα με το BBC, «πρόκειται για θαύμα. Περιμέναμε τόσο πολύ για ένα υγιές μωρό».

Η γυναικολόγος της Σάρα Μάθιους δήλωσε: «Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Γνωρίζουμε ότι η μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού δουλεύει σε μεγαλύτερες γυναίκες, αλλά ποτέ έως τώρα δεν ξέραμε αν μπορούσαμε να πάρουμε κατεψυγμένο ιστό ενός κοριτσιού, να το καταψύξουμε και να τον κάνουμε να λειτουργήσει ξανά».

Το επίτευγμα δίνει ελπίδες σε πολλά άλλα κορίτσια και νεαρές γυναίκες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παιδί εξαιτίας θεραπειών για καρκίνο ή για αυτοάνοσες παθήσεις, που έχουν ως συνέπεια να χάνουν τη γονιμότητά τους. Ήδη στην Ευρώπη χιλιάδες κορίτσια και νέες έχουν καταψύξει τμήματα των ωοθηκών τους, προτού κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Μέχρι σήμερα πάνω από 60 μωρά έχουν γεννηθεί από γυναίκες των οποίων αποκαταστάθηκε η γονιμότητα με μεταμόσχευση των κατεψυγμένων ωοθηκών τους, αλλά η 24χρονη Μοάζα ήταν η πρώτη της οποίας η ωοθήκη είχε καταψυχθεί προτού καν μπει στην εφηβεία.

Μέχρι σήμερα το ρεκόρ κατείχε μια Βελγίδα, στην οποία η κατάψυξη της ωοθήκης είχε γίνει στην αρχή της εφηβείας, σε ηλικία 13 ετών. Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε μωρό μετά από μεταμόσχευση της δικής της ωοθήκης, ήταν μια άλλη γυναίκα στο Βέλγιο το 2004.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ