ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία για άλλους έξι μήνες

Παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία για άλλους έξι μήνες
REUTERS/Ivan Sekretarev

Την παράταση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για άλλους έξι μήνες, έως την 31η Ιουλίου 2017, αποφάσισαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η παράταση συμφωνήθηκε έπειτα από μια παρουσίαση της κατάστασης στην Ουκρανία την οποία έκαναν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Όπως διαπιστώθηκε, οι συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες είχαν στόχο τον τερματισμό του πολέμου, παραβιάζονται διαρκώς.

Οι κυρώσεις αυτές, οι οποίες στοχοθετούν τους τομείς του πετρελαίου, της άμυνας και της τραπεζικής, ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα τελευταία δυόμισι χρόνια και η παράτασή τους ήταν αναμενόμενη. Τυπικά η ισχύς τους εξέπνεε την 31η Ιανουαρίου 2017. Η επίσημη απόφαση θα υιοθετηθεί σε λίγες ημέρες, όπως διευκρίνισαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας το 2014 εξαιτίας της σύρραξης στην Ουκρανία. Η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει και υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την αθέτηση των συμφωνιών, ενώ η Δύση συνεχώς καταγγέλλει την «ιδιαίτερη» ευθύνη της Ρωσίας και προσωπικά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από τυπική, νομική άποψη, η επιβολή κυρώσεων, η οποία αφορά την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, αποφασίζεται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δηλαδή σε επίπεδο ΥΠΕΞ, όχι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρά την απειλή που είχαν εξακοντίσει τον Οκτώβριο ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες, η ΕΕ δεν επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ