ΚΟΣΜΟΣ

Σχισμή στον πυθμένα της αυστραλιανής θάλασσας «εγκυμονεί» τεράστιους κινδύνους

Σχισμή στον πυθμένα της αυστραλιανής θάλασσας «εγκυμονεί» τεράστιους κινδύνους
Wikipedia

Μια σχισμή σε βάθος επτά χιλιομέτρων στην θάλασσα νότια της Αυστραλίας προκαλεί μεγάλες ανησυχίες. Έχει μέγεθος 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα – σχεδόν το μέγεθος της Τασμανίας – και «εγκυμονεί» τεράστιους κινδύνους για σεισμούς και τσουνάμι.

Οι γεωλόγοι χαρακτηρίζουν την σχισμή ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του κόσμου. Τοποθετείται στην περιοχή γνωστή ως Ring of Fire (δαχτυλίδι της φωτιάς), στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου τα φαινόμενα σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων είναι συνήθη.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Υπηρεσία Γεωλογίας, το 90% των σεισμών παγκοσμίως και το 80% των πιο καταστροφικών μεταξύ αυτών συμβαίνουν στο δαχτυλίδι της φωτιάς.

Το δαχτυλίδι ξεκινά από την Νέα Ζηλανδία, περνά από την Αυστραλία και πέρα από την Ινδονησία. Διατρέχει τις ακτές της Ιαπωνίας, από κει προχωρά στην Βόρεια Αμερική και καταλήγει στην Νότια Αμερική.

Πολύ πρόσφατα όλοι θυμήθηκαν και πάλι πόσο επικίνδυνη είναι η συγκεκριμένη περιοχή.

Στις 22 Νοεμβρίου σεισμός μεγέθους 6.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Φουκουσίμα και το τσουνάμι δεν άργησε να έρθει. Τον Δεκέμβριο, τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία και 84.000 έμειναν δίχως στέγη μετά από σεισμό 6.5R.

ring

(Wikipedia)

Ένας μεγάλος υποθαλάσσιος σεισμός το 2004 προκάλεσε τσουνάμι, που «χτύπησε» πολλές χώρες στον Ινδικό Ωκεανό και, μόνο στην Ινδονησία, στέρησε την ζωή σε περισσότερους από 170.000 ανθρώπους. Τον Αύγουστο του 2016 σεισμός μεγέθους 5.8 Ρίχτερ «χτύπησε» το Κουίνσλαντ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή ήταν η πιο ισχυρή δόνηση στην περιοχή την τελευταία εικοσαετία.

Ο πλέον καταστροφικός σεισμός που έγινε ποτέ, μέχρι σήμερα, στο δαχτυλίδι ήταν αυτός στην Χιλή την δεκαετία του ΄60. Ήταν 9.5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον Behzad Fetahi, καθηγητή Σεισμικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, οι τεκτονικές πλάκες που συναντώνται στο δαχτυλίδι της φωτιάς εμφανίζουν την εξής συμπεριφορά:

«Μετακινούνται μακριά η μία απ΄ την άλλη και σπρώχνονται, είναι μια από τις πολύ ενεργές περιοχές».

Το χειρότερο όλων είναι ότι η σχισμή μπορεί να επηρεαστεί από τους ίδιους τους σεισμούς που δημιουργεί. Είναι πιθανό οι δονήσεις να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το μέγεθος της τρύπας.

Για δεκαετίες έχουν υπάρξει ερωτήματα για το πώς διαμορφώθηκε η σχισμή. «Η τρύπα είναι γνωστή εδώ και 90 χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγηθεί πως έγινε τόσο βαθιά», λέει ο Jonathan Pownall του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η περιοχή είναι το πλέον σεισμογενές σημείο στον πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ