ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας: Ο Ομπάμα προειδοποιεί με αντίποινα

Νέα κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας: Ο Ομπάμα προειδοποιεί με αντίποινα
Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin/via REUTERS

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αυτή τη φορά με αφορμή τη ρωσική κυβερνοεπίθεση σε σύστημα του στρατιωτικού επιτελείου των ΗΠΑ.

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα αντιποίνων για τις ενέργειες αυτές.

«Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν χωρίς να αντιδράσουν», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο NPR (National Public Radio), η οποία θα μεταδοθεί σήμερα και αποσπάσματά της έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

«Είναι σαφές ότι εάν μία ξένη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προσπαθεί να πλήξει την ακεραιότητα των εκλογών μας, τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και πρόσθεσε:

Και θα το κάνουμε αυτό τη στιγμή που εμείς θα αποφασίσουμε. Ορισμένες από αυτές τις πράξεις αντιποίνων θα είναι σαφείς και δημόσιες, ενώ άλλες ίσως να μην είναι έτσι.

Αν και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρεται στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη αυτή, ένας από τους συμβούλους του, ο Μπεν Ρόουντς, το έκανε, μιλώντας στο δίκτυο MSNBC: «Δεν πιστεύω ότι γεγονότα με τόσο σημαντικές επιπτώσεις συμβαίνουν στους κόλπους της ρωσικής κυβέρνησης χωρίς να το γνωρίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιον...εν τέλει, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για τις πράξεις της ρωσικής κυβέρνησης».

Έρευνες στο Κογκρέσο

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος παίρνει κομματική θέση κατηγορώντας τη Ρωσία ως αυτουργό των κυβερνοεπιθέσεων κατά της αντιπάλου του.

«Εάν η Ρωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, έκανε πειρατεία, για ποιον λόγο ο Λευκός Οίκος περίμενε τόσο πολύ για να αντιδράσει; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν παρά μετά την ήττα της Χίλαρι;», έγραψε στο Twitter.

«Ήταν έναν μήνα πριν από τις εκλογές, τίποτε από αυτά δεν ήταν μυστικό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μπαράκ Ομπάμα, υπενθυμίζοντας ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατηγόρησαν τη Μόσχα στις 7 Οκτωβρίου, έναν μήνα πριν από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Στη Ρωσία, «δεν υπάρχει παρά ένα κέντρο λήψης αποφάσεων, ο Πούτιν», δήλωσε ο Ανταμ Σιφ, μέλος της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Για τον πρώην αρχηγό της CIA Μίακλ Χέιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «η μοναδική προσωπικότητα των ΗΠΑ που δεν έχει ακόμη παραδεχθεί ότι οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μία μεγάλη παράνομη εκστρατεία επιρροής κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ